Gotvach.bg»Рецепти»Баница»Баклава»Баклава с орехи и грис

Баклава с орехи и грис

ИввИвв
Чирак
5738170
Баклава с орехи и грис
Снимка: Ивв
1 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
25 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
65 мин.
Порции
12
"Някои десерти те карат да си оближеш пръстите, а този направо те предизвиква да оближеш тавата"

Необходими Продукти

  • кори за баница - 700 г готови
  • масло - 200 г
  • орехи - 200 г
  • грис - 60 г
  • захар - 500 г
  • вода - 300 мл
  • лимони - 1 бр.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Готовите кори се редят в намазана с масло тавичка, като всяка кора се наръсва с разтопено масло. През две кори се наръсва не само масло, но и грис. През 5 кори се ръсят и ореховите ядки, предврително счукани на едро.

Баклавата се реже на едри ромбове или квадратни парчета и се залива с останалото разтопено масло. Пече се при 180 градуса за около 25 минути или докато порозовее.

Охладената баклава се залива с горещ сироп, приготвен от захарта, водата и прясно изцедения лимонов сок. Те се слагат в тенджера и се варят около 10 минути.

Баклавата се оставя за едно денонощие да престои в хладилник, след което се сервира.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Краси А.С.
Краси А.С.
Много сполучлива рецепта.
02.04.2020 17:06