Начин на приготвяне
Корите една по една се намазват с разтопеното масло, като се нареждат една върху друга.
Режат се на квадрати, слага се по една лъжица от пълнежа и се затварят, като се прегъват на триъгълник.
Пълнежът се приготвя, като в затопленото мляко се слага грисът и се бърка непрекъснато до първите мехурчета. Дръпва се от огъня и се прибавят смлените орехи и настърганата кора от лимон.
Така приготвените баклавички се нареждат в намаслена тава. Пекат се на 180 градуса до зачервяване.
През това време се сварява сиропът от посочените продукти. Малко преди да се смъкне от огъня се прибавя лимоновият сок.
С леко охладения сироп се залива леко изстиналата баклава - не трябва да са нито горещи, нито студени!
Баклавата престоява една нощ, за да поеме сиропа.