Gotvach.bg»Рецепти»Баница»Баклава»Новогодишна баклава с грис и орехи

Новогодишна баклава с грис и орехи

ПетяПетя
Готвач
1281k2803
Новогодишна баклава с грис и орехи
Снимка: Петя
1 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
70 мин.
Порции
16
"Празникът е пълен, когато на масата има сочна Новогодишна баклава"

Необходими Продукти

  • кори за баница - 10 листа
  • масло - 250 г (маргарин)
  • за пълнежа
  • прясно мляко - 3 ч.ч.
  • грис - 1 ч.ч.
  • орехи - 1 в.ч., смлени
  • лимонова кора - настъргана кора от половин лимон (може и без нея )
  • За сиропа
  • вода - 3 ч.ч.
  • захар - 3 ч.ч.
  • канела - малко
  • лимонов сок - 1/2 лимон
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Корите една по една се намазват с разтопеното масло, като се нареждат една върху друга.

Режат се на квадрати, слага се по една лъжица от пълнежа и се затварят, като се прегъват на триъгълник.

Пълнежът се приготвя, като в затопленото мляко се слага грисът и се бърка непрекъснато до първите мехурчета. Дръпва се от огъня и се прибавят смлените орехи и настърганата кора от лимон.

Така приготвените баклавички се нареждат в намаслена тава. Пекат се на 180 градуса до зачервяване.

През това време се сварява сиропът от посочените продукти. Малко преди да се смъкне от огъня се прибавя лимоновият сок.

С леко охладения сироп се залива леко изстиналата баклава - не трябва да са нито горещи, нито студени!

Баклавата престоява една нощ, за да поеме сиропа.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
55
40
30
20
10
Дай твоята оценка: