Gotvach.bg»Рецепти»Супи»Чорби и супи»Борш»Украински борш по мой си начин

Украински борш по мой си начин

ЛюсиЛюси
Новак
2020247
Украински борш по мой си начин1 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
40 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
70 мин.
Порции
12
"Интересен вариант на класическия борш, приготвен с вкусно телешко месо и много зеленчуци"

Необходими Продукти

  • телешко месо - 550 г или друго
  • лук - 2 глави кромид
  • цвекло - 1 глава
  • моркови - 2 бр.
  • чушки - 1 бр.
  • чесън - 2 скилидки
  • целина - малко резенче
  • картофи - 1 бр. среден
  • зеле - 1 малка глава или половинка от по - голяма
  • олио - 5 - 6 с.л.
  • масло - 20 г
  • дафинов лист
  • черен пипер - 6 - 7 зрънца
  • сол
  • захар
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Телешкото, свинското или пилешкото месо (аз най-обичам с телешко) надребняваме и варим заедно с една глава лук, няколко зърна черен пипер, дафинови листа и сол в 1.5-2 л вода.

Половината цвекло, половината морков и целината обелваме и нарязваме на сламка. Картофите нарязваме на кубчета. Слагаме и една чушка.

Зеленчуците се добавят към вече посвареното месо и се готвят 15-20 минути. Не бива да се разваряват.

Останалото цвекло и морковите рендосваме. Лука нарязваме на дребно.

Правим запръжка. В тиган слагаме олиото и едно малко парче масло. Добавяме се лук и пържим до златисто. След това слагаме и цвеклото с моркова.

Като омекнат добавяме доматения сос (50 г доматено пюре разреждаме в 400 мл вода) и бъркаме добре. Добавяме 1 с.л. захар, скилидка чесън. Бъркаме до сгъстяване.

Добавяме запръжката към вече сварените месо и зеленчуци в тенджерата. Оставя се да поври още 3-5 минути.

Нарязваме зелето на много тънки ивици. То се слага последно. Когато сложим и супата пак заври, ще видим, че зелето се издува, като покривче. Намаляваме огъня и чакаме да потъне. Изключваме, добавяме магданоз и копър и махаме от огъня.

Важно е да не преварим зелето. Превареното зеле не е много вкусно.

При сервиране в чинията се слага 1 с.л. заквасена сметана или половин с.л. майонеза.

Най-вкусен е вчерашният борш!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: