Начин на приготвяне
Купуват се блатове за торта от кръглия вид, ако предпочитате от правоъгълните, просто с помощта на чиния или друг достатъчно голям съд си ги превърнете в кръгли. Приготвя се сироп от водата и захарта, който се бърка докато захарта се разтопи, ако имате останала вода от компот, спокойно може да си послужите и с нея.
Сметаната се разбива с 2 щипки захар, според указанията на опаковката, трябва да се получи хубав гъст крем, за целта трябва да се разбърква на най-високата степен на миксера. Еклерите са купени от магазина замразени, оставих ги да се отпуснат в хладилника.
Разбира се може да боравите и с домашни, направени от вас, но аз предпочитам варианта от магазина - спестява време. Преди да започнем с приготвянето на тортата е добре да си отделим нужния брой еклери според размера на тортата, която приготвяме.
Останалите еклери спокойно можем да използваме за пълнеж на десерта. Сиропираме първия блат и го намазваме със сметаната, като в нея нареждаме преполовените еклери, слагаме ги почти заровени в сметаната и когато ги наредим използваме още една лъжица сметана, за да ги покрием.
Върху него слагаме втория блат и процедираме по същия начин. Завършваме с третия блат, който леко сиропираме. Слагаме повече сметана върху него, тъй като с нея ще покрием цялата торта - както отгоре, така и отстрани.
Когато приключим с това правим украсата, тя може да е по ваше желание. Тук с помощта на пош пълен със сметановия крем направих кръгове по периферията на тортата, в които наредих еклерите. В центъра поръсих с настъргания бял шоколад.
Разтопих на водна баня 50 г черен шоколад и с лъжица леко напръсках еклерите. Долната периферия на тортата също е украсена с пош и накрайник за украса. Ако не сте фенове на сметаната, тортата би могла да бъде приготвена с крем, който харесвате.
Коментари