Мезе за гости

МариянаМарияна
Мастър Шеф
7734k2k7
Мезе за гости
Снимка: Марияна
1 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Общо
30 мин.
Порции
6
"Гости за празника поканете и вкусно ги нагостете!"

Необходими Продукти

  • луканка - 13 слайса
  • филе - 13 слайса
  • шунка - 12 слайса големи
  • домати - 2 малки
  • маслини - 8 бр. черни без костилки
  • роле - 6 бр. с шунка и кашкавал
  • маруля - 4 листа
  • магданоз - 3 - 4 стръкчета
  • моркови - 2 пресни
  • картофи - 4 бр.
  • грах - 1 ч.ч
  • майонеза - 2/3 опаковка
  • кисело мляко - 1 с.л.
  • сол
  • черен пипер
  • кисели краставички - 2 бр.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Нарязваме си на много тънко 13 парченца луканка. Нарязваме също на много тънко 13 парченца филе, ако нямате може и шпек салам. Шунката, която съм използвала, е много тънко нарязана на слайсове в магазина.

В голяма плитка правоъгълна чиния се нареждат от двете противоположни страни луканката и филето. От другите две противоположни страни слагаме по две листа свежа салата. Почистваме си морковите. Обелваме и измиваме картофите.

Нарязваме на големи парчета. Сваряваме картофите и моркова в леко подсолена вода. Морковите си ги изваждаме и нарязваме на дребно. Слагаме ги в купа. След като се сварят и картофите също, ги режем на много дребно. От консерва грах си отделяме 1 ч.ч. Аз ползвам на Дерони.

Маринованите краставички нарязваме на много дребно. Всичко слагаме в купата, посоляваме на вкус, слагаме и малко черен пипер. Добавяме майонезата и киселото мляко, за да олекоти вкуса. Объркваме добре с лъжица. В слайсовете шунка слагаме от сместа богато и навиваме като фунийки.

Бучваме внимателно отстрани с клечки за зъби и така с всички. Нареждаме ги едно до друго от двете страни по равен брой върху вече сложените листа прясна салата. Отгоре нареждам 5 броя кръгчета нарязано роле. Аранжирам с клонки магданоз.

От двете страни на фунийките пълним със смес, подреждам 4 калинки. Правя ги като разполовя 2 малки доматчета или чери такива. После всяка половинка режа на две, но не до края. Тази част, която съм отрязала, правя разрез с остро ножче, отстранявам излишното. Изрязвам си тънко парче маслина и го мушвам в разреза.

В началото на доматчетата слагаме и по една маслинка плътно за главичка. На повърхността на доматчетата слагаме нарязани парченца от маслините за точки. Поднасяме като имаме гости или пък у дома като имаме хубав повод.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Краси Георгиева
Краси Георгиева
красота
23.11.2021 02:14