Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Сладкиши»Тарт»Маслен тарт със заливка от лимонов кърд

Маслен тарт със заливка от лимонов кърд

marcheva14marcheva14
Мастър Шеф
1k9k3k6k1
Маслен тарт със заливка от лимонов кърд
Снимка: marcheva14
2 / 4
10/05/2022
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
60 мин.
Порции
10
"Масленият тарт има нещо, което никой друг няма - заливка от лимонов кърд, която го прави уникален"

Необходими Продукти

  • за лимоновия кърд
  • яйца - 3 бр. L
  • захар - 150 г кристал
  • лимонов сок - 80 мл, пресен, около 2 - 3 лимона
  • масло - 56 г на стайна температура
  • лимонова кора - 1 с.л. настъргана
  • за масления тарт
  • брашно - 200 г
  • сол - 1/8 ч.л.
  • масло - 113 г на стайна температура
  • захар - 50 г кристал
  • яйца - 1 бр. L леко разбито с вилица
  • бадеми - 50 г смлени
  • за декорацията
  • сметана - 200 мл висок процент
  • захар - 2 с.л. кристал
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Първо се започва приготвянето на лимоновия кърд.

В купа с телена бъркалка се разбиват яйцата, захар и лимоновият сок. В тенджера за водна баня на умерена температура на котлона се поставя купата с яйчената смес и се разбърква постоянно за да не се сварят яйцата.

Разбърква се до момента, в който започне да се сгъстява сместа и оставя следа по обратната страна на лъжицата, т.н. палто на лъжицата - около 10/15 мин. или до 71 градуса на кухненски термометър.

Сваля се от котлона, охлажда се за няколко минути - около 3/4 мин и се прибавя маслото на кубчета, като след всяко кубче добре се разбърква с лъжица. Лимоновият кърд, след като е готов и е поел маслото, се покрива с домакинско свежо фолио, за да не направи коричка. Оставя се да се охлади напълно.

Маслен тарт:

Фурна - 205 градуса

Тавичка за тарт с борд и с подвижно дъно.

Хартия за печене, изрязана по диаметъра на дъното на тарта и топчета или боб за поставяне върху хартията.

В купата на миксера или ръчен миксер се разбива маслото и солта, докато се смесят добре, за около 2 мин. на средна скорост. Добавя се захарта и се разбива за около 3 мин. на средна скорост на миксера - до пухкава и светла смес.

Добавя се леко разбитото яйце и се разбива на висока скорост, докато продуктите се смесят напълно. Наведнъж се прибавя брашното и се разбива за около 4/5 мин., докато започне да се отделя от купата на миксера - това е пълно смесване на продуктите.

Тестото се изважда се от купата и се завива в свежо фолио, оформя се на диск и се поставя в хладилник поне за 30 мин. Трябва добре за се е охладило, преди да се работи с него.

След като е охладено добре, леко с точилка се разточва по диаметъра на формата и с нейна помощ се поставя в тавичката. Работи се бързо, защото това е маслено тесто и омеква за няколко минути.

С пръсти се оформя борд, без да се издърпва от основата, защото при печене основата ще се разпука. Излишното тесто се маха с остър нож, набожда се с вилица на много места и се оставя в хладилник отново, докато се затопли фурната на необходимите градуси.

Поставя се в горещата фурна и се пече за 5 мин. на 205 градуса, изважда се за няколко секунди, за да се постави хартията и топчетата за печене, намалява се фурната на 180 градуса и се пече за около 15 мин., докато ръбовете по края получат хубав златист загар и са се отделили от формата.

Изважда се тестото, за да се махне хартията с топчетата/боб и се изпича за още 5 мин до златист загар на основата. Изважда се от фурната и се охлажда напълно.

Преди да се залее с охладения лимонов кърд, се посипват смлените бадеми.

Декорация : сметаната се разбива на сняг и с шприц се оформят розички. Розичките от сметана може да покрият изцяло тарта.

Масленият тарт със заливка от лимонов кърд е много сполучлив.

Източник: joyofbaking

Забележка: Самият лимонов кърд е изключително приятен като крем, със силен вкус и приятна киселина на лимон, охлаждащ за топлото време. Може спокойно да се ползва за пълнеж на торти или еклери.

Самото описание на сладкиша е много, но като изпълнение е приятно и лесно и най-вече бързо се приготвя.

Измервала съм продуктите с електронен кантар, но спокойно може и да са приблизителни, като например маслото да е точно 100 г или солта да е точно една щипка.

Фурната при мен показва точните градуси - 205, но може да се пече спокойно на 200 градуса в началото, а после да се намали на 180 градуса. 50 грама смлени бадеми са около 3 с.л., а ако не се разполага в момента с тях може и да се пропуснат и 56 г масло за лимоновия кърд спокойно може да е точно 50 г. Това не е проблем.

Добавям снимки, за да се види как и колко е изпечен масленият тарт.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.5
51
41
30
20
10
Дай твоята оценка: