Начин на приготвяне
За лимончело:
Захарта и водата се поставят в тенджерка на умерен котлон. Разбърква се, кипва се около 2-3 мин. и веднага се сваля от огъня. Лимоните се измиват и се настъргва кората на фино ренде. Оставят се настрани.
Към захарния сироп се добавя водката и лимоновите кори, разбърква се добре. Налива се в сухи стерилизирани бутилки. Съхранява се в хладилник до три месеца.
Преди сервиране се прецежда през фина цедка. Поднася се с лед.
Източник: Culinary with me
Забележка: Ползвала съм висококачествена водка Руски стандарт. Това е вариант на домашно приготвяне на така приятния ликьор Лимончело. Рецептата е на Лорейн Паскал - автор на много кулинарни книги и предавания. Както казва известната кулинарка: Когато животът ви поднася лимони, направете си домашно лимончело!
Този вид домашно приготвен ликьор може да се ползва при направата на сладкиши, овкусяване на торти, кремове.
За лимоновия кърд:
В тенджера се поставя изцеден лимонов сок, захарта, ванилията и маслото. Загрява се на умерен котлон, докато маслото и захарта се разтопят при непрекъснато разбъркване.
В купа се разбиват яйцата и жълтъците до крем. Консистенцията трябва да е с гъстота на палачинково тесто. Към яйчената смес се налива горещия маслен сос при непрекъснато енергично разбъркване.
След като се темперират добре яйцата, се връщат в тенджерката и се поставят на силно умерен котлон. Готви се за 10-15 мин. при непрекъснато разбъркване.
Сместа не трябва да завира, защото яйцата веднага ще се сготвят и се се получат бъркани яйца. При мен от 9 степени на котлона се приготвя на 3-4 степен.
След като сместа започне да се сгъстява и пяната да изчезва, ще се получи хубав гъст крем с жълт цвят. Кремът е готов, когато лъжицата остави следа по дъното на тенджерката или се образува т.н. палто на лъжицата. Веднага се сваля от котлона и се налива в сухи бурканчета.
Източник: Вкусно с Йоли
Забележка: Този лимонов кърд е подходящ за пълнеж на торти, за слепване на бисквити или за сутрешна закуска върху препечена филийка хляб. Съхранява се в хладилник до няколко седмици. Използвах останалите лимони от ликьора, защо им бях свалила кората, а те не могат дълго така да останат. Ползвала съм 4 био лимона.
Подобна рецепта съм пускала при приготвянето на Маслен тарт със заливка от лимонов кърд, но тази рецептата е по-добра и по-богата, затова си разрешавам отново да я споделя с вас.
Лимончелото и лимоновият кърд са много сполучливи!