Начин на приготвяне
Измивам доматите. Почиствам ги. Режим ги на две, а всяко половина - на тънки парчета. Подреждаме доматите като ветрило едно след друго в кръг в подходяща чиния.
Лука го почистваме и нарязваме на полумесеци. Подреждаме лука върху доматите.
Измиваме и нарязваме магданоза на дребно. Ако нямаме магданоз, го заменяме с лющян, според мен като вкус става добре, но вие ще си прецените.
Върху лука равномерно разпределяме каперсите. Върху каперсите разпределяме и маслините. Маслините ги нарязваме на колелца, на не много тънко, за да се усещат.
Преди да почнем да редим салатата, трябва да се заемем с калмара. От кармара използваме само пипалата и малка част от основната част. Измиваме добре. Попарваме във вряла вода за 5-6 мин. След това измиваме и почистваме добре в студена вода.
Правим си марината от 3 с.л зехтин, соев сос и сок от пресен лимон и ги оставяме за 10 мин. както пипалата, така и нарязаните първо на шайби, после на половини от тялото.
Най-отгоре слагаме и част калмара и поливаме с 1 с.л. зехтин и посоляваме леко на вкус.
Това е рецепта за 1 порция.