Gotvach.bg»Рецепти»Баница»Царицата на баниците

Царицата на баниците

Monika IvanovaMonika Ivanova
Мастър Шеф
4562k2k5
Царицата на баниците
Снимка: Monika Ivanova
2 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
70 мин.
Порции
6
"Опитайте тази баница вкъщи и очакваме мненията ви! Ние специално сън не спахме, след като я видяхме"

Необходими Продукти

  • кори за баница - 1 пакет
  • зехтин - 110 мл
  • вода - 100 мл
  • За плънката
  • яйца - 4 бр.
  • кисело мляко - 4 с.л.
  • сирене - 400 г
  • сода бикарбонат - 1/2 ч.л.
  • брашно - 2 с.л.
  • прясно мляко - 200 мл за заливка
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Аз купувам Чудни кори, ако ги намерите, те са нещо средно между дърпаните домашни и тънките листни купешки.

Киселото мляко се разбива със содата и се оставя за 15 минути да шупне. Към него се добавят разбитите яйца, брашното и сиренето, натрошено на средно едри парчета. Разбърква се и се оставя настрана.

В две купички се сипват съответно зехтинът и водата. Вземаме дълбока тава или тенджера, която може да стане и за печене във фурна, намазваме обилно дъното и слагаме една до друга 2 кори, като ги набираме, така че да покрият дъното.

Поръсваме ги с вода и по същия начин върху тях слагаме още две кори, върху които равномерно разнасяме 2 с.л. от зехтина и 1/3 от плънката. Продължавате по този ред, докато корите не свършат, като най-отгоре трябва да завършите с кори. Режем баницата на квадрати и я поливаме с леко затопленото прясно мляко и останалия зехтин. С лъжица обиколете краищата на баницата за да проникне заливката навсякъде.

Пече се на 180 градуса, като може да пробвате с клечка за зъби дали се е изпекла. Ако я забодете и извадите суха, значи е готова. Може да се наложи да ѝ сложите фолио, ако фурната ви е прекалено силна и забележите, че започва да загаря отгоре прекалено бързо.

След като я извадите, обърнете тавата върху 3 купички за няколко минути, за да бухне допълнително.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: