Начин на приготвяне
Аз купувам Чудни кори, ако ги намерите, те са нещо средно между дърпаните домашни и тънките листни купешки.
Киселото мляко се разбива със содата и се оставя за 15 минути да шупне. Към него се добавят разбитите яйца, брашното и сиренето, натрошено на средно едри парчета. Разбърква се и се оставя настрана.
В две купички се сипват съответно зехтинът и водата. Вземаме дълбока тава или тенджера, която може да стане и за печене във фурна, намазваме обилно дъното и слагаме една до друга 2 кори, като ги набираме, така че да покрият дъното.
Поръсваме ги с вода и по същия начин върху тях слагаме още две кори, върху които равномерно разнасяме 2 с.л. от зехтина и 1/3 от плънката. Продължавате по този ред, докато корите не свършат, като най-отгоре трябва да завършите с кори. Режем баницата на квадрати и я поливаме с леко затопленото прясно мляко и останалия зехтин. С лъжица обиколете краищата на баницата за да проникне заливката навсякъде.
Пече се на 180 градуса, като може да пробвате с клечка за зъби дали се е изпекла. Ако я забодете и извадите суха, значи е готова. Може да се наложи да ѝ сложите фолио, ако фурната ви е прекалено силна и забележите, че започва да загаря отгоре прекалено бързо.
След като я извадите, обърнете тавата върху 3 купички за няколко минути, за да бухне допълнително.