Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Сладолед»Терин»Сладоледен терин с карамелизирани праскови и шоколад

Сладоледен терин с карамелизирани праскови и шоколад

Добринка ПетковаДобринка Петкова
Мастър Шеф
1k7k2k6
Сладоледен терин с карамелизирани праскови и шоколад3 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
20 мин.
Общо
50 мин.
Порции
12
"Ако Ева имаше кухня, щеше да изкуши Адам със сладоледен терин с карамелизирани праскови и шоколад, а не с някакви си ябълки"

Необходими Продукти

  • за сладоледа
  • жълтъци - 4 бр.
  • захар - 1 ч.ч.
  • прясно мляко - 400 мл
  • сметана - 400 мл
  • ванилия - 2 бр. (по 0.2 г)
  • за карамелизираните праскови
  • праскови - 4 - 5 бр.
  • захар - 2/3 ч.ч.
  • масло - 10 г
  • вода - 1 с.л
  • черен шоколад - 100 г
  • сметана - 100 мл
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Сложете млякото на котлона да заври.

Разбийте жълтъците със захарта. Към тях добавете на тънка струя горещото мляко. Върнете обратно на котлона. Бъркайте около 10 минути, докато започне да се сгъстява.

Прибавете ванилиите и свалете от котлона. Оставете крема да се охлади. Към него прибавете разбитата сметана, като бъркате внимателно.

Сложете захарта, маслото и водата в тенджерка. Оставете да се карамелизира и добавете обелените и нарязани праскови. Свалете от котлона и оставете да се охлади. Прибавете ги към сметановия крем.

Застелете продълговата форма със стреч фолио. Изсипете 1/4 от крема. Поръсете плътно с настърган шоколад. Сипете пак от крема, поръсете с шоколад и т.н, завършете с крем.

Обвийте хубаво с фолиото. Сложете формата във фризера за 6-7 часа. Извадете терина от формата и го обърнете в подходяща чиния.

Украсете го по желание и сервирайте.

Сладоледеният терин с карамелизирани праскови и шоколад е готов.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Mariane
Mariane
Ето така изглеждат най-хубавите три килограма отгоре :)
13.07.2016 09:07
marcheva14
marcheva14
Фантастичен е! Правя терин, но с малини. До момента не бях се сещала, че може и с праскови... в най-скоро време ще бъде спретнат от мен.
Чудесна рецепта!!
12.07.2016 22:06
1
1
Покажи всички подкоментари