Начин на приготвяне
Разбийте яйцата със захарта. Прибавете олиото и накрая пресятото с бакпулвер, брашно и ванилиите. Внимателно разбъркайте.
Застелете форма 24 см с хартия за печене. Печете на 180 градуса за около 20 минути. Извадете блата и оставете да се охлади. Разрежете го на две части. Горната част нарежете на 12 триъгълни парчета.
Разбийте сметаната с пудрата захар. Към нея добавете заквасената сметана и желатина (предварително накиснати в 100 мл вода, докато набъбнат и след това разтворени на водна баня). От сместа отделете 1/3 и към нея прибавете нарязаните на кубчета ягоди.
Разбъркайте с миксера за кратко. В другата част прибавете разтопения шоколад и есенцията. Вземете купа и я застелете със стреч фолио (трябва да е с по-малък диаметър от блата). Изсипете шоколадовата смес.
С помощта на лъжица направете вдлъбнатина в крема и изсипете ягодовата смес. Хубаво заравнете и покрийте с фолиото. Оставете в хладилника да стегне.
Извадете и поставете целия блат отгоре. Освободете от фолиото и подредете триъгълните парчета.
В средата наредете прасковите и поръсете плодовия сладкиш с пудра захар.
Блатовете леко се сиропират с компот от праскови.
Лятната плодова наслада е готова.
Коментари