Gotvach.bg»Рецепти»Основни Ястия»Ризото»Ориз и лимец с чушки в сладко-кисел сос

Ориз и лимец с чушки в сладко-кисел сос

Ориз и лимец с чушки в сладко-кисел сос
Снимка: Антония Карова
1 / 2
14/07/2016
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
25 мин.
Готвене
35 мин.
Общо
60 мин.
Порции
2
"Готови сме на всякакви експерименти в кухнята, особено ако са толкова успешни като този ориз с лимец и чушки в сладко-кисел сос!"

Необходими Продукти

  • ориз - 100 г
  • лимец - 100 г
  • чушки - 1 - 2 пресни
  • лук - 1 глава
  • зехтин - 2 - 3 с.л.екстра върджин
  • кокосова захар - 1 с.л. или кленов сироп
  • ябълков оцет - 2 - 3 с.л. и 50 мл бяло вино
  • босилек - или магданоз
  • сол
  • черен пипер
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В тенджера сипете бульон или вода на силен огън, когато заври, добавете ориза и лимеца.

Разбърквайте ориза с лъжица, за да не загори. Когато са сварени, отцедете излишната течност и добавете сол и черен пипер по ваш вкус, зехтин или кокосово масло, и захлупете за няколко минути.

Междувременно измийте и нарежете чушките на ивици и лука - на шайби. Загрейте незалепващ тиган и добавете чушките и лука. Подправете със сол и черен пипер и поръсете с кокосова захар или кленов сироп.

Поддържайте високата температура и гответе зеленчуците за няколко минути, като разбърквате почти непрекъснато с шпатула, докато чушките станат почти карамелизирани.

В този момент налейте оцета и/или бялото вино (аз не харесвам много кисело, затова допълвам и бяло вино вместо само оцет) в дъното на тигана и намалете огъня веднага. Продължете готвенето още 2 или 3 минути, докато чушките са готови, но все още леко хрупкави. Изключете топлината, добавете босилек или магданоз, както и малко зехтин.

Оформете ризотото с ринг и сервирайте с малко чушки в сладко-кисел сос и чаша хубаво студено бяло вино!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: