Начин на приготвяне
В тенджера сипете бульон или вода на силен огън, когато заври, добавете ориза и лимеца.
Разбърквайте ориза с лъжица, за да не загори. Когато са сварени, отцедете излишната течност и добавете сол и черен пипер по ваш вкус, зехтин или кокосово масло, и захлупете за няколко минути.
Междувременно измийте и нарежете чушките на ивици и лука - на шайби. Загрейте незалепващ тиган и добавете чушките и лука. Подправете със сол и черен пипер и поръсете с кокосова захар или кленов сироп.
Поддържайте високата температура и гответе зеленчуците за няколко минути, като разбърквате почти непрекъснато с шпатула, докато чушките станат почти карамелизирани.
В този момент налейте оцета и/или бялото вино (аз не харесвам много кисело, затова допълвам и бяло вино вместо само оцет) в дъното на тигана и намалете огъня веднага. Продължете готвенето още 2 или 3 минути, докато чушките са готови, но все още леко хрупкави. Изключете топлината, добавете босилек или магданоз, както и малко зехтин.
Оформете ризотото с ринг и сервирайте с малко чушки в сладко-кисел сос и чаша хубаво студено бяло вино!