Начин на приготвяне
Намаслена тортена форма с подвижно дъно - 23/24 см. Фурна - 170-180 градуса.
Започва се от карамела: В тенджера се стопява маслото, добавя се захарта и се оставя да кипне за около 2 мин. Карамелът се изсипва в тортената форма и се нареждат почистените плодове.
В купа се смесват сухите съставки.
В миксер се разбива маслото и захарта за около 3 мин. Едно по едно се добавят яйцата, като след всяко се разбива на умерена скорост на миксера - за около 2 мин.
Прибавя се половината от сухите съставки, ром и прясното мляко, разбива се. Добавя се и другата част сухи съставки. Разбива се до еднородна смес, която се изсипва върху плодовете в тортената форма. Заравнява се с шпатула.
Плодовият сладкиш се пече на 170 градуса за около 35-40 мин.
Оставя се във формата да изстине за около 10-15 мин, минава се с остър нож по края на формата и се обръща върху подходяща чиния. Гарнира се с бита сметана.
Плодовете съм ги разположила така: в средата праскова, нарязана на филийки, а отстрани - похлупени кайсии. Оригиналната рецепта е с ананас.
Сладкишът с кайсии и праскови е много вкусен.
Източник: кулинарен блог на Ева Тонева
Забележка: Избрала съм по-зелени кайсии, за да има по-силен контраст на киселинност между карамела и плодовете.
Коментари