Начин на приготвяне
Смесете и пресейте брашното, пудрата захар и солта в купа. Нарежете на малки кубчета маслото и го добавете. Объркайте и мачкайте с пръсти брашното с маслото, докато стане на трохи. Прибавете жълтъка и отново разбъркайте с пръсти.
Замесете тесто (колкото да се оформи тесто, не се меси дълго). Ако тестото е ронливо, добавете 1 с.л, студена вода и отново замесете. Тестото трябва да меко, но не лепкаво. Ако пък е лепкаво тестото, регулирайте с малко брашно.
Направете тестото на топка, увийте го във свежо фолио и го приберете в хладилника, за да се стегне за 30-40 мин.
Направете плънката, като разбиете маслото с пудрата захар на крем. Добавете рома и яйцето. Разбийте отново. Накрая добавете едро смлените бадеми и брашното и разбъркайте. Нарежете прасковите на тънки резенчета.
При готовност на тестото го разточете на плот, покрит с брашно, и изрежете по-големи кръгове от диаметъра на тарталетите, които ще ползвате.
Друг вариант е да разделите тестото на еднакви топчета. Поставете едно топче в намазнената и поръсена с брашно тарталета и разплескайте тестото, така че да покрие формичката.
Напълнете готовите тарталети с плънката (не препълвайте) и поставете нарязаните на тънко резенчета праскова. Изпечете за 20-25 мин. в загрята фурна на 180 градуса. Поръсете с пудра захар при поднасяне.
Диаметър на тарталетите - 10 см.
Мини тартите с праскови са готови.
Адаптирано от bg.vessysday.com