Начин на приготвяне
Разбийте с тел яйцата със захарта. Добавете киселото мляко, в което е шупнала содата. Пресейте брашното, оформете кладенче и сипете в него олиото, яйцата, млякото и ванилията и замесете тесто. Разделете го на две части.
Приготвяне на прасковите:
От тестото откъсвайте топче с големина на малък орех и овалвайте в длани. Сплескайте леко и подредете топчетата в тава с незалепващо покритие или върху хартия за готвене на разстояние едно от друго.
Печете в предварително загрята фурна на 180-200 градуса до леко порозовяване. След като курабиите поизстинат, ги издълбайте внимателно с острието на нож.
Залейте получените трохи с прясното мляко. Смесете с орехите, маслото и конфитюра и разбъркайте. Става гъста смес.
Гребвайте с лъжичка от плънката и с нея слепвайте половинките, за да получите праскова.
Украсете с листенца от чемшир.
Приготвяне на крушите:
От тестото се взема топче колкото малък орех. В средата на всяко се поставя по четвъртинка орехова ядка. Овалвайки в длани, топчето се оформя като крушка. Получените курабии се подреждат в тавата.
Отгоре всяка крушка се бодва със малко парченце от макарон Шпецле, много добре стои за дръжка. Може и обикновено фиде. Печете както прасковите.
Пригответе си 3 отделни чашки с вода, с разтворена в тях сладкарска боя – червена, жълта и зелена.
Готовите праскови и крушки потопете за секунда в чашите с оцветена вода, прасковите - в червено и жълто, а крушите - в зелено и жълто. След това ги оваляйте в кристална захар. Подредете в чиния и оставете да изсъхне захарта.