Начин на приготвяне
Хубавото в тази рецепта е, че изхвърляте единствено и само костилките, а същевременно получавате не един, а два различни продукта.
Първото нещо, което трябва да направите, е да измиете и да почистите добре вишните от костилки и загнили части.
Отпада около килограм, така че за 2 кг чист резултат трябва да имате около 3 кг плод.
Вишните измивате и с почиствате от костилките. Сложете ги в дълбока тенджера, така че да не излизат, като заврат, и да можете да ги разбърквате и добавете захарта и водата.
Изчакайте да заври и отброете 20 минути силно варене. Ако имате възможност, обирайте пяната по време на варенето. След като 20-те минути са минали, сипете лимонената киселина, разбъркайте и като се охлади сиропът, го налейте в бутилки и ги затворете.
Слагат се в дълбок съд или казан да се варят 10 минути, за да се стерилизират.
Плодовете, които остават след прецеждането на сиропа (използвах тензух и фуния), връщате отново на котлона с още 300 мл вода и варите десетина минути, докато течността се поизпари и сгъсти.
Сипвате и тях в буркани и затваряте, докато са още топли, и обръщате с капачката надолу.