Невероятно пилешко с гъби

Наталия ПетроваНаталия Петрова
Готвач
3532k9802
Невероятно пилешко с гъби
Снимка: Наталия Петрова
1 / 6
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
90 мин.
Порции
4
"Изключително вкусно предложение на Наталия, която се е постарала да ни покаже как се получава магията стъпка по стъпка"

Необходими Продукти

  • пилешки крилца - 500 г ( първа част)
  • гъби - 350 г печурки
  • прясно мляко - 200 мл
  • вода - 150 мл
  • масло - 40 г
  • олио - 3 с.л.
  • брашно - 1 с.л. с връх
  • моркови - 2 големи
  • лук - 2 глави кромид (средно големи)
  • чесън - 4 - 5 скилидки
  • лимон - 1/2 лимон
  • магданоз - 6 - 7 стръка
  • розмарин - щипка
  • черен пипер - щипка
  • червен пипер - 1 ч.л.
  • сол - на вкус
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В купа слагаме крилцата и ги поръсваме със сол, розмарина, черния и червения пипер, както и 2 с.л. олио, хубаво разбъркваме с ръце и овкусените вече крилца сипваме в йенска тавичка с капак или глинен гювеч. Слагаме тавичката/гювеча (с капака) във фурната и печем на 200-220 градуса за около 45 мин или докато крилцата получат хрупкава коричка.

Докато се пекат крилцата, в дълбок тиган (уок) или незалепваща тенджера слагаме да се задушат почистените и нарязани на едро гъби заедно с 1 с.л. олио и маслото. Докато се изпарява водата от гъбите, почистваме и нарязваме на не много тънки резени морковите и лука и щом се изпари водата от гъбите, ги сипваме и тях в тигана (при често разбъркване).

С голям нож притискаме леко чесъна, обелваме го и щом гъбите и другите зеленчуци са се позадушили, прибавяме и него (без да го режем), също така прибавяме и нарязан на ситно магданоз (част от магданоза оставяме за поръсване на готовото ястие), както и сол на вкус (имайте предвид, че и крилцата са солени).

След като зеленчуците са полуготови, прибавяме брашното, разбъркваме леко, да се позапържи, и сипваме на тънка струя (при непрекъснато бъркане) първо водата, а след това и млякото. След като заври, изключваме котлона.

След като крилцата са получили коричка, изваждаме тавата от фурната, махаме капака и изваждаме крилцата в една чинийка. В същата тавичка (без да мием) сипваме зеленчуците с млечния сос от тигана в тавичката, разпределяме равномерно и отгоре нареждаме крилцата, връщаме тавата във фурната и печем до готовност (около 20 мин.).

След като е готово, изваждаме тавата и преди да поднесем, поръсваме с пресен магданоз, слагаме резенчета лимон, като малка част от лимона изцеждаме върху ястието.

Забележка: В зависимост от фурната преценете колко да печете. Има снимки от различните етапи на готвенето, разгледайте ги. Заслужава си до последната хапка!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.7
57
43
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Христо Славейков
Христо Славейков
Рецептата наистина е отлична и подробно написана! Пилешките крилца станаха Фантазия!!!
19.02.2023 21:37
Магданозка
Магданозка
Добавих консерва домати и 1 консерва боб.
01.09.2018 17:54
Добринка Петкова
Добринка Петкова
Това е страхотно,не само рецептата , а и снимката-веднага ти идва желанието да го приготвиш.Предполагам,че може да се замени млякото със сметана!?
19.07.2016 12:01
1
1
Покажи всички подкоментари
Mariane
Mariane
Направо има чувството, че мога да усетя миризмата :)
19.07.2016 09:52