Начин на приготвяне
В купа слагаме крилцата и ги поръсваме със сол, розмарина, черния и червения пипер, както и 2 с.л. олио, хубаво разбъркваме с ръце и овкусените вече крилца сипваме в йенска тавичка с капак или глинен гювеч. Слагаме тавичката/гювеча (с капака) във фурната и печем на 200-220 градуса за около 45 мин или докато крилцата получат хрупкава коричка.
Докато се пекат крилцата, в дълбок тиган (уок) или незалепваща тенджера слагаме да се задушат почистените и нарязани на едро гъби заедно с 1 с.л. олио и маслото. Докато се изпарява водата от гъбите, почистваме и нарязваме на не много тънки резени морковите и лука и щом се изпари водата от гъбите, ги сипваме и тях в тигана (при често разбъркване).
С голям нож притискаме леко чесъна, обелваме го и щом гъбите и другите зеленчуци са се позадушили, прибавяме и него (без да го режем), също така прибавяме и нарязан на ситно магданоз (част от магданоза оставяме за поръсване на готовото ястие), както и сол на вкус (имайте предвид, че и крилцата са солени).
След като зеленчуците са полуготови, прибавяме брашното, разбъркваме леко, да се позапържи, и сипваме на тънка струя (при непрекъснато бъркане) първо водата, а след това и млякото. След като заври, изключваме котлона.
След като крилцата са получили коричка, изваждаме тавата от фурната, махаме капака и изваждаме крилцата в една чинийка. В същата тавичка (без да мием) сипваме зеленчуците с млечния сос от тигана в тавичката, разпределяме равномерно и отгоре нареждаме крилцата, връщаме тавата във фурната и печем до готовност (около 20 мин.).
След като е готово, изваждаме тавата и преди да поднесем, поръсваме с пресен магданоз, слагаме резенчета лимон, като малка част от лимона изцеждаме върху ястието.
Забележка: В зависимост от фурната преценете колко да печете. Има снимки от различните етапи на готвенето, разгледайте ги. Заслужава си до последната хапка!
Коментари