Gotvach.bg»Рецепти»Салати»Оризова Салата»Салата с ориз и сладко-кисел сос

Салата с ориз и сладко-кисел сос

Илияна ДимоваИлияна Димова
Гуру
1k4k4k4k7
Салата с ориз и сладко-кисел сос
Снимка: Yordanka Kovacheva
3 / 4
20/07/2016
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
45 мин.
Общо
60 мин.
Порции
3
"Истинска екзотична салата по китайски - остава само да извадите бутилка от най-доброто бяло вино и да кажете НАЗДРАВЕ"

Необходими Продукти

  • ориз - 250 г
  • тиквички - 8 бр. съвсем тънички
  • черен пипер
  • скариди - 12 бр
  • оцет - 50 мл
  • яйца - 1 бр.
  • брашно - 120 г
  • сол
  • черен пипер
  • зехтин - 20 г
  • олио - за пържене
  • За соса
  • кетчуп - 3 с.л.
  • захар - 1 с.л. кристална
  • оцет - 1 с.л.
  • коняк - 1 с.л.
  • сол - на вкус
  • черен пипер
  • лютив сос - няколко капки
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Измиваме и почистваме тиквичките, нарязваме ги на тънки кръгчета. Слагаме ги в купа и подправяме с черен пипер. Загряваме оцета, който разреждаме предварително със 100 мл вода и сол и като кипне, заливаме с получената марината тиквичките.

Покриваме съда и оставяме тиквичките да киснат в маринатата, докато тя напълно се охлади. Сваряваме ориза в солена вода. Охлаждаме го като обливаме със студена вода и оставяме добре да се отцеди.

В купа слагаме жълтъка от яйцето и наливаме 120 мл ледено студена вода. Прибавяме половината от брашното и разбъркваме. Скаридите овалваме в останалото брашно и след това в сместа за паниране.

Изпържваме скаридите в олио и изваждаме когато станат златисти. Соса приготвяме, като смесваме всички съставки и наливаме малко студена вода.

Отцедения ориз слагаме в купа и подправяме със сол и черен пипер на вкус. Наливаме зехтин, прибавяме добре отцедените тиквички и скаридите. Соса сервираме в купичка.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: