Начин на приготвяне
В подсолена вода се варят бутчетата и воденичките, но не до пълна готовност. В загрята мазнина се запържват лук, морков и чушки (нарязани на дребно) за 3-4 минути. Към тях се добавят леко сварените воденички и измитият ориз.
Слагат се всички подправки без червения пипер и всичко се пържи на умерен към бавен огън (ако оризът много залепва се слага съвсем малко от бульона) поне 6-7 минути.
Слага се червеният пипер и хубаво се разбърква. Когато се усети познатият аромат на запържен червен пипер се слагат настърганите домати и се запържва още една - две минути.
На дъното на тава се подреждат бутчетата и част от нарязаните гъби, отгоре се изсипва запърженият със зеленчуци и воденички ориз, отгоре се изсипват и останалите нарязани гъби и се залива с бульона (4 към 1).
Пече се до готовност на не повече от 250 (аз спирам фурната, когато все още има малко течност, защото при охлаждането оризът поема още и има опасност да стане сух).