Начин на приготвяне
Измийте зелените домати и ги почистете от чепчиците. При нужда отстранете и част от семето, ако има груби част и ги нарежете на дребни парченца. Сложете доматчетата да се възварят в 3 различни води.
Това се прави с цел да се отстрани горчивината на зелените домати. На третия път люспите им могат лесно да се обелят.
Пригответе захарен сироп от 2 ч.ч. вода и захарта, като добавите и лимоновите листа. Щом сиропът леко се сгъсти, сипете доматчетата и разбъркайте.
Варете сладкото до леко сгъстяване, добавете орехите и доварете до желаната гъстота. 2 минути преди да свалите от котлона разбъркайте с лимонузуто.
Свалете сладкото от зелени домати и го разпределете в сухи и затоплени бурканчета. Отстранете лимоновите листа. Затворете бурканите и ги стерилизирайте за 10-тина минути.
Коментари
Захар сложих 800 гр вместо килограм, нямам лимонтузу, вместо него използвах сок на 2 зелени лимончета, сложих 50 гр орехи ( прочетох че може в друга рецепта).
Имаше доста вода и реших че ще пасирам сладкото, за да го сгъстя. Получи се мармалад, много интересен на вкус. Количеството също стана доста, от 2 килограма домати - 4 буркана от 500 мл. ?