Начин на приготвяне
Започва се от запичането на ядките във фурна на 180 градуса за около 7-8 минути. Счукват се на едри парчета. Оставят се настрани да се охладят.
Ябълките се обелват, почистват и нарязват на кубчета. Добавят се ядките и канелата. Разбъркват се. Оставят се настрани.
В купата на миксера или ръчен такъв се разбива маслото за около 2 минути и се добавя захарта и се разбиват за около 3 минути до побеляване.
Добавят се яйцата - едно по едно, като след всяко се разбива достатъчно, за да се поеме и накрая брашното. Разбива се до хомогенност. С шпатула се прибавят ябълките и се разбърква. Тестото е тежко и така трябва да бъде.
Намаслява се тавичка 20/20 см застлана с хартия за печене. Изсипва се тестото и се заравнява с шпатулата или обърната лъжица. Пече се на 160 градуса за около 50 мин. Ябълковият сладкиш се охлажда напълно.
Топинг: с тел за разбиване се смесват пудрата захар и маскарпонето. Нанася се равномерно върху сладкиша и се заравнява. Ръси се канела през цедка и цветни поръски. Нарязва се на правоъгълници. Държи се в хладилник.
Ябълковият сладкиш с топинг е готов.
Източник: 24 kitchen Рудолф ван Веен
Забележка: За точен грамаж съм ползвала електронен кантар. Грамажите би могло да се закръгляват. Не ми достигнаха лешниците и добавих до посочения грамаж още белени бадеми.
При топинга не съм ползвала посочената като грамаж пудра захар, а съм я спестила само на 3 с.л. защото смятам, че е достатъчно сладък сладкишът и не сгреших.
Когато се изпече този сладкиш има хрупкава коричка, която приятно омеква след поставянето на маскарпонето. Приятен и силен аромат на канела и изпечени ядки.