Ябълков сладкиш с топинг

marcheva14marcheva14
Мастър Шеф
1k10k3k1
Ябълков сладкиш с топинг3 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
50 мин.
Общо
70 мин.
Порции
14
"Ябълков сладкиш с топинг - невероятен аромат, който искаме да усещаме в кухнята си"

Необходими Продукти

  • лешници - 150 г белени
  • бадеми - 50 г белени
  • ябълки - 2 бр.
  • канела - 1 ч.л.
  • масло - 250 г стайна температура
  • захар - 265 г
  • яйца - 3 бр.
  • брашно - 225 г
  • ТОПИНГ
  • пудра захар - 140 г
  • маскарпоне - 250 г
  • канела - 1 ч.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Започва се от запичането на ядките във фурна на 180 градуса за около 7-8 минути. Счукват се на едри парчета. Оставят се настрани да се охладят.

Ябълките се обелват, почистват и нарязват на кубчета. Добавят се ядките и канелата. Разбъркват се. Оставят се настрани.

В купата на миксера или ръчен такъв се разбива маслото за около 2 минути и се добавя захарта и се разбиват за около 3 минути до побеляване.

Добавят се яйцата - едно по едно, като след всяко се разбива достатъчно, за да се поеме и накрая брашното. Разбива се до хомогенност. С шпатула се прибавят ябълките и се разбърква. Тестото е тежко и така трябва да бъде.

Намаслява се тавичка 20/20 см застлана с хартия за печене. Изсипва се тестото и се заравнява с шпатулата или обърната лъжица. Пече се на 160 градуса за около 50 мин. Ябълковият сладкиш се охлажда напълно.

Топинг: с тел за разбиване се смесват пудрата захар и маскарпонето. Нанася се равномерно върху сладкиша и се заравнява. Ръси се канела през цедка и цветни поръски. Нарязва се на правоъгълници. Държи се в хладилник.

Ябълковият сладкиш с топинг е готов.

Източник: 24 kitchen Рудолф ван Веен

Забележка: За точен грамаж съм ползвала електронен кантар. Грамажите би могло да се закръгляват. Не ми достигнаха лешниците и добавих до посочения грамаж още белени бадеми.

При топинга не съм ползвала посочената като грамаж пудра захар, а съм я спестила само на 3 с.л. защото смятам, че е достатъчно сладък сладкишът и не сгреших.

Когато се изпече този сладкиш има хрупкава коричка, която приятно омеква след поставянето на маскарпонето. Приятен и силен аромат на канела и изпечени ядки.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: