Начин на приготвяне
Измиваме картофите белим и слагаме да се сварят. Сварените картофи Отцеждаме от водата, намачкваме и подправяме с 2 супени лъжици зехтин, куркума на вкус и сол на вкус.
Добавяме един пресен жълтък, 3-4 супени лъжици галета и 1-2 супени лъжици натурално нишесте.Омесваме картофено тесто и оставяме на хладно в хладилника.
За плънката от спанак нарязваме стръковете зелен лук, зеления чесън и задушаваме в зехтин и малко вода да омекнат. Спанака измиваме хубаво и нарязваме на едро. Прибавяме към зеления лук и зеления чесън. Добавяме и джоджена, магданоза, черен пипер, къри, червен пипер, а като изври течността, добавяме и измития ориз.
Наливаме 3 чаени чаши вода и варим докато ориза омекне. При необходимост може да доливаме още вода. Дръпваме плънката от котлона и прибавяме настъргания кашкавал и разбития на твърда пяна белтък. Разбъркваме добре.
Вземаме по-малка форма за печене с отделящи се стени и намазваме с мазнина. Поръсваме обилно с галета. Разстиламе картофеното тесто , като с влажни ръце е по лесно , правим борд по стените на формата. Изсипваме приготвената плънка и разстиламе равномерно.
Изпичаме в нагрята на 180-200 градуса фурна за около 30 минути. Или колкото е необходимо. Изваждаме от фурната и оставяме за няколко минути във формата преди да извадим. Може да поднесем нарязано на порции за предястие.
Коментари
Благодаря!