Спанак в картофи

Илияна ДимоваИлияна Димова
Гуру
1k4k4k4k7
Спанак в картофи3 / 3
27/07/2016
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
90 мин.
Порции
6
"Разчистете масата, защото тази вкусотия заслужава да бъде в центъра на трапезата"

Необходими Продукти

  • продукти за тестото от картофи
  • картофи - 1 кг
  • жълтък - 1 бр. пресен
  • натурално - 1 - 2 с.л. нишесте
  • зехтин - 2 с.л.
  • куркума - на вкус
  • сол - на вкус
  • галета - 3 - 4 с.л.
  • продукти за плънката от спанак
  • спанак - 800 г листа
  • зелен лук - 4 стръка
  • зелен чесън - 2 стръка
  • ориз - 1/2 ч.ч.
  • джоджен - 1 с.л.
  • магданоз - 1 с.л.
  • черен пипер - на вкус
  • къри - на вкус
  • сол - на вкус
  • лют червен пипер - щипка
  • зехтин - 5 с.л.
  • белтъци - 1 бр.разбит с щипка сол на твърда пяна
  • кашкавал - 2 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Измиваме картофите белим и слагаме да се сварят. Сварените картофи Отцеждаме от водата, намачкваме и подправяме с 2 супени лъжици зехтин, куркума на вкус и сол на вкус.

Добавяме един пресен жълтък, 3-4 супени лъжици галета и 1-2 супени лъжици натурално нишесте.Омесваме картофено тесто и оставяме на хладно в хладилника.

За плънката от спанак нарязваме стръковете зелен лук, зеления чесън и задушаваме в зехтин и малко вода да омекнат. Спанака измиваме хубаво и нарязваме на едро. Прибавяме към зеления лук и зеления чесън. Добавяме и джоджена, магданоза, черен пипер, къри, червен пипер, а като изври течността, добавяме и измития ориз.

Наливаме 3 чаени чаши вода и варим докато ориза омекне. При необходимост може да доливаме още вода. Дръпваме плънката от котлона и прибавяме настъргания кашкавал и разбития на твърда пяна белтък. Разбъркваме добре.

Вземаме по-малка форма за печене с отделящи се стени и намазваме с мазнина. Поръсваме обилно с галета. Разстиламе картофеното тесто , като с влажни ръце е по лесно , правим борд по стените на формата. Изсипваме приготвената плънка и разстиламе равномерно.

Изпичаме в нагрята на 180-200 градуса фурна за около 30 минути. Или колкото е необходимо. Изваждаме от фурната и оставяме за няколко минути във формата преди да извадим. Може да поднесем нарязано на порции за предястие.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Veska
Veska
рецептата е добавена към списъка за готвене и чака да я направя.
Благодаря!
11.08.2016 16:18
1