Начин на приготвяне
Обелваме си картофите. Нарязваме ги на по 4-5 парчета всеки, за да се сварят по-бързо. Не са ни нужни цели, защото ще ги пасираме след това. Почистваме си две скилидки чесън. Слагаме в дълбока тенджера с вода картофите и ги варим с 2 скилидки чесън за аромат. Добавяме към водата, в която врат картофите, и щипка сол.
Изваждаме си скилидките и ги отстраняваме, след като са се сварили картофите. Картофите ги слагаме в купа и ги намачкваме с уред за пюриране, не ги пасираме.
Почистваме лука и нарязваме на много ситно. Добавяме и лука при картофите. Прибавяме 1 яйце и 1 жълтък, черен пипер на вкус, сол също на вкус много леко, защото при варенето също сложихме малко. Добавяме също и чубрица и майорана. Объркваме всичко много добре с лъжица.
Оставяме да стегне в хладилника сместа, покрита с домакинско фолио за 30 мин. Оформяме си кюфтенца и ги подреждаме в тавичка или голяма табла да ни са на разположение по-лесно, като пържим.
В друг съд /чиния си/ слагаме царевично брашно, ако ни е нужно още, добавяме пак. Слагаме олиото в дълбок тиган на котлона да се сгорещи.
В друга чиния разбиваме 2 белтъка с помощта на вилица. Всяко кюфте го оваляме в белтък и царевичното брашно и слагаме в горещото олио да се пържи. Пържим от двете страни.
Гарнираме с плочки сирене.
Коментари