Начин на приготвяне
Разбиваме яйцето и солта в купичка. Пресяваме си брашното и в него правим кладенче. В кладенчето слагаме яйцето и солта, които вече сме разбили.
Стопляме си леко водата и размиваме маята със захарта. Оставяме за 10 мин, покрита на топло да шупне. Прибавя се по малко водата с маята и се замесва тесто.
От тестото отделяме късове. Всяка част оформяме на топка и го подреждаме върху набрашнен плот, завити с кърпа да втасат за 45 мин.
Размеквам си маслото. Върху намазнен плот си разточвам едната топка. После разточвам следващата. Дебелината на кората да е 3-4 мм.
Първия разточе кръг го намазвам с масло. Единия кръг го слагам върху другия, тоест да са покрити. Разточвам ги общо пак с точилката. Получения лист го намазвам пак с масло. Получава се един по-голям лист.
В отделна купичка си натрошавам саламурено бяло сирене с вилица. В друга купичка си разбивам 4 яйца. Към сместа със сиренето добавям и яйцата. Обърквам добре с лъжица.
От плънката слагам в кръга, като го разпроделям. Навивам на руло и после завивам като охлюв. И така с всички топки. Получават се вити домашни банички с плънка и масло.
По желание можем да намажем с разбито яйце. Печем вече наредените вити банички на 180 градуса в предварително загрята фурна.
Хапваме с мляко. Да ви е сладко.