Дюлева ракия

Роси ТрифоноваРоси ТрифоноваДарт Вейдър324
28/11/2011
"Само за истински ценители - дъхава дюлева ракия, отлежала в дъбово буре!"
Сготви+1 точка
6 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо46 048
  • Преглеждания за месеца1077
  • Преглеждания за седмицата195
  • Коментирана4 пъти
  • Рейтинг4 от 5
  • Сготвена6

Необходими Съставки

  • дюли - зрели и здрави
  • захар
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Най-напред измийте и изчистете много добре дюлите от мъха. Желателно е да отстраните й семките или поне да внимавате да не ги спукате, докато превръщате плода в пюре. Може да добавите пектина за в пюрето, за да се втечни малко, понеже става гъсто, но това не е задължително.

Пюрето се залива със разтворена захар във вода, като обикновено количеството е 1/3 от плода (на 150 л вода - 50 кг захар примерно). Захарността в бидона на края трябва да е между 18-20%.

Киселинността се измерва с лакмус. Ако pH e високо, използвайте лимонена киселина, за да докарате до около 3. Всичко, което се добавя в ракията, се слага предварително разтворено, при интензивно бъркане.

Съхранявайте бидона при около 20 градуса в тъмно помещение. Той трябва да е добре затворен, за да няма достъп на въздух. Въглеродния двуокис от ферментацията се пуска през воден клапан.

Ако ферментацията не тръгне веднага, е възможно да я провокирате, като добавите малко забъркана хлебна мая.

Дюлевата ракия сварете 2 пъти, като се отделя добре първака и патоката. Готовата ракия съхранявайте 6 месеца в дъбово буре за максимално добър вкус.

Рейтинг

5 7
4 5
3 3
2 2
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (4)

Изпрати
Kristine Tenova
Kristine Tenova
09.11.2019 21:28
аз не пия ракия, но опитах дюлева в Сърбия, и наистина е супер. фен съм й
0
0
пламен
пламен
26.10.2013 17:16
кога да варя в момента показват 0 захрност
9
6
ИСАК
ИСАК
26.09.2013 20:08
ТОЧНО ТАКА, ТРЯБВА ДЮЛКИТЕ ПЪРВО ДА ПОВРЪТ 5-6 МИНУТИ ЗА ДА СЕ РАЗПАДНЕ ЦЕЛУЛОЗАТА. ДОРИ И НЕ Е НЕОБХОДИМО ТОГАВА ДА СЕ МЕЛЯТ.
5
1