Индийски десерт Джелеби

Христилияна ЛичеваХристилияна ЛичеваМастър Шеф346953506
08/08/2016
"Който го е страх от калории, да не опитва нашето джелеби, но да знае, че прави голяма грешка "
Приготвяне30 мин.
Готвене20 мин.
Общо50 мин.
Порции20
Сготви+1 точка
2 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо7 920
  • Преглеждания за месеца54
  • Преглеждания за седмицата12
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена2

Необходими Съставки

  • брашно - 1 ч. ч.
  • мая - 1 ч. л. суха
  • кардамон - 1/8 ч. л . смлян
  • олио - 1 ч. л.
  • царевично нишесте - 2 ч. л.
  • олио - 1 с. л.
  • вода - 3/4 ч. ч. топла
  • За сиропа
  • захар - 1 1/4 ч.ч.
  • вода - 1 ч. ч.
  • лимонов сок - 1 ч. л.
  • кардамон - 1/4 ч.л. смлян
  • шафран - щипка
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В дълбока купа смесваме брашното, маята, нишестето и кардамона. Объркваме хубаво. След това добавяме олиото, топлата вода и млякото. Сместа се бърка хубаво, докато стане еднородна. Готовото тесто се оставя да втаса за около 15-20 минути. За да втаса потапяме купата в съд с топла вода и я покриваме с капак.

Водата не трябва да е много гореща. През това време приготвих сиропа. За сиропа захарта трябва да се разтопи много хубаво. Трябва да заври хубаво. Сиропът трябва да е топъл. Приготвям и олиото, в което ще пържим джелебито.

След 15-20 минути сместа за джелебито трябва да има балончета. Започваме да пълним шприц с тънък накрайник с тази смес. Сместа се спуска спираловидно в сгорещено олио. Пържи се от двете страни до златисто.

След като е готово се вади от олиото и се пуска в топлия сироп. Готовото джелеби не трябва да седи много във сиропа - само за 1-2 минути и се изважда.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Бъди първият, който ще напише коментар