Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Други десерти»Халва»Класическа турска халва (Ирмик халва)

Класическа турска халва (Ирмик халва)

Georgi MarinovGeorgi Marinov
Новак
154
Класическа турска халва (Ирмик халва)
Снимка: Georgi Marinov
1 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
5 мин.
Готвене
25 мин.
Общо
30 мин.
Порции
4
"Турската халва с грис ирмик халва е традиционен десерт, който се приготвя лесно и изисква основни съставки. Предлага уникална текстура и аромат, подходяща за всякакви поводи."

Необходими Продукти

  • грис - 1 ч.ч. (200 г) (ситен)
  • масло - 100 г
  • захар - 1 ч.ч. (200 г)
  • вода - 1 ч.ч.(200 мл)
  • прясно мляко - 1 ч.ч.(200 мл)
  • кедрови ядки - 2 с.л. (по желание)
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Турската халва с грис (ирмик халва) е традиционен десерт, който се приготвя лесно и изисква основни съставки. Предлага уникална текстура и аромат, подходяща за всякакви поводи.

Метод на приготвяне:

Подготовка на сиропа:

В тенджера смесете захарта, водата и млякото. Загрейте на среден огън, докато захарта се разтвори напълно. Не е нужно да завира. Оставете сиропа настрана.

Запичане на гриса:

В дълбок тиган или тенджера разтопете маслото на среден огън.

Добавете гриса и боровите ядки (ако използвате). Бъркайте непрекъснато с дървена лъжица, докато грисът придобие златисто-кафяв цвят (около 10-12 минути).

Добавяне на сиропа:

Внимателно изсипете топлия сироп в тигана със запечения грис. Внимавайте, тъй като може да се образува пара.

Намалете котлона на ниско ниво и бъркайте, докато грисът поеме течността и сместа се сгъсти (около 5-7 минути).

Оставяне да почине:

Покрийте тенджерата с капак и оставете халвата да почине за 10-15 минути.

Сервиране:

Оформете халвата с лъжица или в купички и поднесете топла. Може да се украси с ядки или канела този вкусен турски десерт.

Вижте още дали е постна халвата, както и как да направим тахан халва.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: