Начин на приготвяне
Измийте патладжаните и ги нарежете на тънки парчета по дължина. Сложете ги в чиния и поръсете със сол. Оставете ги така за 30 минути да пуснат горчивата вода, след което ги подсушете хубаво с домакинска хартия.
Поръсете всяко парче патладжан със зехтин, червен пипер, мащерка и черен пипер и хубаво натъркайте с ръце подправките в тях.
Нагрейте грил тиган или скара и запечете парчетата патладжан до златисто от двете страни. Сложете ги в чиния, при тях с помощта на картофобелачка нарежете тънки парчета от краставицата.
В купичка сложете зехтина, балсамов оцет, меда, лимонов сок, сол и нарязани на ситно чесън и бялата част на два стръка пресен лук. Опитайте сместа и подправете с още нещо ако е необходимо.
С тази смес залейте патладжаните и краставицата. Поръсете с магданоз и украсете с парчета лимон. Салатата се оставя в хладилник за поне 2 часа, за да се овкуси.