Начин на приготвяне
Пестилът представлява плодово пюре, сварено без захар и изсушено след това.
Отлично узрели сини сливи се измиват добре, изчистват се от костилките. Минавам ги на машинка, за да отстраня люспите. Полученото пюре слагам да се ври на слаб огън.
Добавям зрънцата карамфил, ароматът е божествен. Бърка се непрекъснато, като добавям нишестето, предварително разбито с малко студена вода или от пюрето. Получава се гъста ароматна каша.
Пестилът се изсипва в тава, постлана с леко намазнена с олио хартия, на пласт с дебелина 1 см. и се изсушава на слаба фурна, докато престане да лепне по пръстите. После ги слагам на слънце, покрити с тензух.
Като хване хубава твърда коричка, го обръщам от другата страна. Сполучлив опит имах и със стреч-фолио, без мазнина, получава се /не мирише на мазнина/ !
Като изстине, се навива на руло и се прибира на сухо и хладно. По същия начин пробвах и с праскови, пъпеш, круши и грозде, по същата технология.
Пестилът от сливи с карамфил е много вкусен.
Коментари
Повечето рецпти за пестил са без нишесте.