Gotvach.bg»Рецепти»Сладка»Пестил»Пестил от сливи с карамфил

Пестил от сливи с карамфил

Sevdalina IrikovaSevdalina Irikova
Мастър Шеф
8967k3k4k1
Пестил от сливи с карамфил
Снимка: Sevdalina Irikova
1 / 3
21/12/2019
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
90 мин.
Порции
5
"Мислите си, че да си направите пестил е лесна работа? Да, но само ако го направите по тази рецепта"

Необходими Продукти

  • За един килограм плодове
  • сини сливи - 1 кг добре узрели
  • нишесте - 1 с.л. пшенично или царевично
  • карамфил - 7 зърна
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Пестилът представлява плодово пюре, сварено без захар и изсушено след това.

Отлично узрели сини сливи се измиват добре, изчистват се от костилките. Минавам ги на машинка, за да отстраня люспите. Полученото пюре слагам да се ври на слаб огън.

Добавям зрънцата карамфил, ароматът е божествен. Бърка се непрекъснато, като добавям нишестето, предварително разбито с малко студена вода или от пюрето. Получава се гъста ароматна каша.

Пестилът се изсипва в тава, постлана с леко намазнена с олио хартия, на пласт с дебелина 1 см. и се изсушава на слаба фурна, докато престане да лепне по пръстите. После ги слагам на слънце, покрити с тензух.

Като хване хубава твърда коричка, го обръщам от другата страна. Сполучлив опит имах и със стреч-фолио, без мазнина, получава се /не мирише на мазнина/ !

Като изстине, се навива на руло и се прибира на сухо и хладно. По същия начин пробвах и с праскови, пъпеш, круши и грозде, по същата технология.

Пестилът от сливи с карамфил е много вкусен.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.5
51
41
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Джоко Джоков
Джоко Джоков
Защо има нишесте в рецептата?
Повечето рецпти за пестил са без нишесте.
17.12.2017 23:00
1
Покажи всички подкоментари