Gotvach.bg»Рецепти»Сладка»Пестил»Пестил със сини сливи и ябълки

Пестил със сини сливи и ябълки

Ivana Krasteva-PieroniIvana Krasteva-Pieroni
Мастър Шеф
6027k2k4
Пестил със сини сливи и ябълки
Снимка: Ivana Krasteva-Pieroni
1 / 6с Видео
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
90 мин.
Общо
120 мин.
"За забравеното изкуство да се приготвя ароматен пестил - ето затова ще поговорим днес"

Необходими Продукти

  • ябълки - 1 кг
  • сини сливи - 1 кг
  • захар - 1 кг
  • вода - 500 мл
  • пектин - 1 с.л.
  • лимонова кора
  • ванилия
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Почистете сливите от костилките. Нарежете ги на половинки.

Нарежете ябълките на парчета, изхвърлете само семената част.

Сложете плодовете в голяма тенджера, изсипете захарта, водата, сложете лимоновата кора и ароматизирайте с ванилията.

Сложете тенджерата на котлона и сварете плодовете около 40 мин. Отдръпнете от огъня.

Пасирайте и прецедете през цедка получената каша. Върнете плодовата смес в тенджерата и сложете на умерен огън.

Бъркайте пестила, докато сместа се сгъсти и започне да оставя дири по дъното на съда. Малко преди да свалите от огъня, сложете пектина. Насипете пестила във форма по желание. Оставете го да се охлади напълно.

Изсипете охладения пестил върху пергаментова хартия. Загънете и съхранявайте на сухо и хладно място.

Разбира се, това не е рецептата за истинския пестил, а по-скоро едновремешния мармалад, който се продаваше на килограм.

Рецептата беше с това име и я оставих така.

Опитайте този пестил със сини сливи и ябълки, получава се много вкусен мармалад от ябълки и сливи, от който няма да спрете да си режете по парченце!

Да ви е сладко!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Румина
Румина
Получи се много вкусно
20.11.2021 18:02