Начин на приготвяне
Първо трябва да стоплим млякото и в него да слажом маята, захарта и 1 с.л. брашно. Разбъркваме добре и оставяме да шупне за 15 минути на топло.
След това си пресяваме брашното, като заделяме малко за доомесването. Правим кладенче и чукваме вътре яйцата. Разбъркваме леко и добавяме киселото мляко.
След като маята е шупнала, добавяме и нея, както и солта и олиото. Разбъркваме хубаво и прехвърляме тестото на набрашнен плот. Месим, докато тестото стане меко и еластично. Не трябва да има никакви бучки.
Слагаме го в намазнена и набрашнена купа. Покриваме с кърпа и оставяме да втаса за 40-50 минути. Ще разберете, че тестото ви е втасало, когато натиснете с пръст и то не върне формата си, както се вижда на снимката.
След като е втасало, го режем на четири еднакви части. Тук оформянето на питката е лично ваш избор. Аз късах от тестото, разтеглях като мекичка, слагах малко сирене и оформях на топка, като както е на плота, го месих с длан, за да стане хубава топка.
Застелете тава с хартия за печене и я намажете с олио. Подреждайте в тавата, като аз сложих една по-голяма топка по средата, където скрих паричката и нареждах другите топчета около нея. Така процедирайте, докато ви свърши тестото.
Оставете да втаса за още минимум 30 минути, като проверката става по същия начин - с пръст натискате, ако не се върне, значи е втасало.
Включете фурната на 180 градуса. Разбийте жълтъците с малко прясно мляко и намажете питката, след което я поръсете със сусам или други семена. Печете питката със семена около 30-40 минути, като трябва да я наглеждате, за да не изгори отгоре.
След като е готова, напръскайте разкошната коледна пица с поръска с вода и я покрийте с кърпа, за да се задуши. Да ви е сладко!
Вижте още идеи за вкусни питки и важни тънкости при месене на питка.