Начин на приготвяне
В голяма купа пресяваме брашното заедно с бакпулвера, содата, солта и захарта.
Правим кладенче и добавяме постепенно водата, олиото и оцета. Бъркаме внимателно като гледаме да не остават бучки.
Бъркаме, докато сместа се сгъсти и стане топка тесто, вероятно е да се наложи да добавите още малко брашно при месенето. Месим върху набрашнен плот, докато се получи гладко и меко тесто.
Намазняваме добре тавичката и разпределяме тестото в нея, като предварително си отделяме малка топка от него за украса.
За по-голяма и пухкава питка използвайте малка тавичка, тъй като содената питка не бухва както тази с мая.
След като разпределим тестото, в тавичката го набождаме с вилица внимателно и украсяваме отгоре с желаните от нас орнаменти.
Намазваме питката с олио и я пъхаме да се пече в предварително загрята на 180 градуса фурна за около 45 минути.
След като е готова содената питка за Бъдни вечер, я изваждаме и поръсваме със студена вода и завиваме в кърпа за около 10 - 15 минути, за да омекне малко.
Избираме красива чиния и я поднасяме нашата питка за Бъдни вечер на масата.
Добър апертит! :)
Коментари