Начин на приготвяне
Месото се почиства от всякакви жилки и се нарязва на малки кубчета. Запържва се в олио до зачервяване. Добавя се виното и се задушава с месото за около 1 минута, за да се изпари алкохолът и да остане само ароматът.
Праз лукът се нарязва на кръгчета и се добавя към месото, стар лук наситнен, наситнен чесън, ситно нарязаната печурка, чушките, също нарязани на малки парченца. Добавя се червен пипер, микс от зърна пипер, сол, бульонът и доматено пюре. Поръсва се с чубрица и се оставя на умерен котлон за около 20-30 мин да къкри.
Прехвърля се с подходящи купички за печене във фурна. На всяка купичка ѝ се добавя още по 1 с.л. олио отгоре. Ако е необходимо, по време на печенето може да се добави и малко гореща вода във всяка купичка.
Пече се на 200 градуса за около 1.30 ч.
Малко преди да се извади готовата кавърма от фурната, се чуква по едно цяло яйце на всяка купичка и се запича за още 3- 5 мин. Поръсва се с магданоз.
Кавърмата с праз и свинско месо е много вкусна.
Източник: Българска кухня
Забележка: По принцип за кавърма се ползва свинско месо от плешка, но аз съм ползвала свинско контра филе, защото няма мазнини и жилки, които предварително да отстранявам. То е по-сухо като месо и затова съм добавила малко повече олио.
За доматено пюре съм ползвала 1/2 кутия домати от италианските консерви на Cirio. Те са с плътен сос и белен домат на малки кубчета.
За по-бързо наситняване на зеленчука съм го минала през блендер за около 3-4 сек - на принципа на Stop -Start.
Коментари
Благодаря!
Аз нямам капачета на купичките и съм ги пекла така отворени на 180-200 градуса с вентилатор. Всяка фурна знаеш, че е различна и можеш да намалиш времето за печене щом останат само на мазнина и се запече отгоре. Тогава чуквам и яйцето.
Един съвет ще си разреша да дам, не слагай веднага яйцето на тези купички които ще ти останат за другия ден, примерно, защото ще изсъхне, а когато отново за обяд затопляш купичката във фурната, тогава и сложи яйцето и запечи и поднеси.