Начин на приготвяне
Ягодите се почистват и сипват в дълбок съд. Засипваме със захарта. Оставят се една нощ на хладно.
Сутринта се слага тенджерата на котлона и се вари на умерен огън до сгъстяване. По време на варенето се образува пяна, която се премахва с решетъчна лъжица, като се бърка непрекъснато. Накрая добавяме лимонената киселина и разбъркваме добре.
Сипва се в сухи бурканчета, затваряме с капачки и обръщаме с дъното нагоре да се охладят. За по-сигурно аз ги варя 10 минути за капачката. Домашно вкусно и ароматно сладко!
Сироп
Ягодките се почистват, измиват и засипваме със захарта. Оставят се в хладилник за 1 нощ да пуснат сок. На другия ден се пасират плодовете и захарта. Към тази смес доливаме водата. Сокът се поставя на тих огън и варим 30 минути. Пяната се отстранява, да остане сиропът бистър.
Сваля се и добавяме сока от лимона или лимонтузу. Винаги опитвайте как е на вкус. После се прецежда през тензух. Останалата гъста смес сипваме в буркани, а сиропа - в шишета. Затваряме с нови капачки. Стерилизират се за 10 минути! Сока може да се разрежда с вода или сода!
Коментари