Gotvach.bg»Рецепти»Напитки»Сиропи»Сладко и сироп от ягоди

Сладко и сироп от ягоди

Сладко и сироп от ягоди3 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
40 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
100 мин.
Порции
5-6
"Ароматно домашно сладко и свежа ягодова напитка за малки и големи !"

Необходими Продукти

  • за сладкото
  • ягоди - 3 кг
  • захар - 1 кг
  • лимонтузу - 1 ч.л.
  • за сиропа
  • ягоди - 2 кг
  • захар - 2 кг
  • вода - 1 литър и 300 мл
  • лимони - сок от 1 или 1 ч.л. лимонтузу
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Ягодите се почистват и сипват в дълбок съд. Засипваме със захарта. Оставят се една нощ на хладно.

Сутринта се слага тенджерата на котлона и се вари на умерен огън до сгъстяване. По време на варенето се образува пяна, която се премахва с решетъчна лъжица, като се бърка непрекъснато. Накрая добавяме лимонената киселина и разбъркваме добре.

Сипва се в сухи бурканчета, затваряме с капачки и обръщаме с дъното нагоре да се охладят. За по-сигурно аз ги варя 10 минути за капачката. Домашно вкусно и ароматно сладко!

Сироп

Ягодките се почистват, измиват и засипваме със захарта. Оставят се в хладилник за 1 нощ да пуснат сок. На другия ден се пасират плодовете и захарта. Към тази смес доливаме водата. Сокът се поставя на тих огън и варим 30 минути. Пяната се отстранява, да остане сиропът бистър.

Сваля се и добавяме сока от лимона или лимонтузу. Винаги опитвайте как е на вкус. После се прецежда през тензух. Останалата гъста смес сипваме в буркани, а сиропа - в шишета. Затваряме с нови капачки. Стерилизират се за 10 минути! Сока може да се разрежда с вода или сода!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Анонимен
Анонимен
Здравейте, колко време Ви отнема приблизително до сгъстяване? И под сгъстяване метода с капката на чинията ли да следваме. Капка, която не се разтича?
11.05.2024 22:26