Начин на приготвяне
Почистете ягодите от дръжките и ги измийте. Използвайте цели добре оформени ягоди без наранявания по тях. Изгнилите плодове не ги ползвайте.
По-малките плодове оставете цели, по-големите разрежете наполовина. Сложете ги в дълбока купа, като поставите първо половината, върху тях сипете половината захар, покрийте с останалите ягоди и останалата захар. Оставете купата в хладилник за една нощ. На сутринта ягодите ще са пуснали течност.
Прехвърлете цялото съдържание от купата в дълбока тенджера и сложете на котлона.
Варете сладкото, като междувременно разбърквайте внимателно като гледате да запазите повече от плодовете цели, след като заври ще се образува пяна, отпенвайте с лъжица, колкото повече пяна отделите, толкова по-бистро ще е сладкото.
Варете до получаване на гъста смес, проверявайте с капка върху чиния, тя не трябва да се разнася, също и в чаша със студена вода. Сложете лъжичка лимонтозу и разбъркайте. Махнете от котлона.
Подгответе бурканчета, чисти и сухи, по възможност ги затоплете леко във фурната на 50 градуса, за да не се спукат при пълнене. Още горещо налейте и разпределете сладкото в бурканчетата, постарайте се във всяко да има цели плодчета.
Затворете с капачките и обърнете надолу. Оставете така сладкото за два дни, след което съхранявайте на тъмно и проветриво място.
Домашното сладко от ягоди с цели плодчета е готово.
Коментари