Gotvach.bg»Рецепти»Туршии и зимнина»Домашен кетчуп»Домашен кетчуп с пресни домати

Домашен кетчуп с пресни домати

редакция:
Добринка ПетковаДобринка Петкова
Мастър Шеф
1k7k2k6
Домашен кетчуп с пресни домати
Снимка: Добринка Петкова
1 / 6
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
190 мин.
Общо
210 мин.
Порции
12
"Вече никога няма да си помислите за кетчуп от рафта в магазина!"

Необходими Продукти

  • доматен сок - 8 кг прясно изцеден без семки и люспи
  • сол - около 3 - 4 с.л. или на вкус
  • захар - 550 г
  • оцет - 280 мл
  • чубрица - 2 - 3 с.л.
  • кимион - 10 г
  • черен пипер - 10 г
  • дафинов лист - 4 листа
  • лют червен пипер - 1 ч.л.
  • царевично нишесте - 5 бр.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Сипете оцета в тенджерка. Към него прибавете подправките и оставете да заври. Изключете котлона, покрийте тенджерата с капак и оставете да изстине. Прецедете сместа през марля.

Сипете доматения сок в тенджера и го варете, докато 1/3 от него изври. Добавете солта и захарта. Отсипете от сока около 400-500 мл. Оставете да изстине и в него разтворете нишестетата.

Добавете оцета към доматите, след няколко минути налейте и размитото нишесте, като бъркате енергично с телена бъркалка. Не изсипвайте цялото количество нишесте, защото когато изстине се сгъстява още.

Свалете кетчупа от котлона и напълнете бурканчетата. Стерилизирайте за 10 минути, след завирането.

Домашният кетчуп с пресни домати е готов.

Ако рецептата ти харесва, тествай и другите ни рецепти за домашен кетчуп.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.8
53
41
30
20
10
Дай твоята оценка: