Начин на приготвяне
Портокалите се обелват. Остъргва се оранжевата част от корите, която съдържа стипчиво вещество. След това корите се нарязват на лентички, които се навиват на охлювчета и се нанизват на дебел конец.
Връзките с портокаловите охлювчета се слагат във вода, която да ги покрива и се варят 15 минути, след което водата се изхвърля, а портокаловите кори се изплакват с вода. Процедурата се повтаря четири пъти. След четвъртия път всичко горчиво от тях е паднало и са готови за сладко.
В тенджера се слагат 1 литър вода и 1 кг захар и се варят, докато захарта се разтвори. Добавят се 2 с.л. лимонов сок (може да се замени с 1 ч.л. лимонтозу) и портокаловите кори се пускат вътре. Вари се още един час или до достигане на желаната гъстота на сиропа.
Портокаловите кори се оставят в сиропа да престоят една нощ. На другия ден се махат конците, сладкото се насипва в буркани.
Бурканите се варят в гореща вода за пет минути( само за капачката), след което още горещи се обръщат с капачката надолу, за да се образува вакум, докато изстинат.
Сега разбирам защо майка ми едно време пазеше това сладко за специални случаи!