Начин на приготвяне
Стоплям прясното мляко и в него слагам 1/4 от 1 кубче прясна мая. Добавям захарта и 1 с.л брашно и оставям да шупне. Набрашнявам си много леко плота. В купа си пресявам брашното, така мъфините стават по-хубави.
Правя си кладенче и в него слагам солта и олиото. После си чуквам 1 яйце при брашното. Яйцето не го разбивам предварително. Добавям и вече шупналата мая с прясното мляко и захарта. Замесвам тесто. От тези продукти може да се направи тесто, нужно за една форма за мъфини с 6 броя гнезда. Диаметърът на гнездата е 7 см.
При месенето не съм прибавяла повече брашно освен 2 ч.ч с връх, които отмерих и сложих в купата. Тестото става много меко, пухкаво и леко мазно. Първо бърках съставките в купата. Тестото става като топка и се отделя от стените.
Прехвърляме тестото върху плота за месене или маса и месим продължително. Като го омесим го прехвърляме в дълбок съд и покриваме с кухненска чиста кърпа. Оставяме да втаса. Аз го оставих 50 мин. За това време предвид, че е топло, тестото втаса, увeличавайки обема си бързо.
Делим тестото на 6 части, като го режем с нож на 6 равни броя. Намазнявам с олио или масло гнездата и набрашнявам. Ползвах форма за мъфини с керамично покритие. Всяка част от тестото си я правя на топка. Набрашняваме си плота, ако видим, че има нужда. Като разточвах не го набрашних, защото лесно се работеше с тестото.Точим с точилка всяка топка, като елипса.
В широката част си режем ленти, които да обхващат 2/3. В другата цяла част, която е неразрязана си слагаме 2 ч.л маслинова паста. Ако искате сложете 3 ч.л, също ще стане добре. Аз си използвах домашно приготвена паста. Навиваме в посока края на лентите. Така образуваните нещо като фитили навиваме накрая в кръг, като охлюви.
Слагаме охлювите в гнездата. Оставяме да втасат около 40 минути (минимум 30 мин). Бухват. В чиния си разбиваме жълтъка. С помощта на силиконова четка мажа мъфините. Ръсим със сусам. Аз поръсих едната част, а другата не.
Печем в загрята на 180 градуса до готовност. Стават с хубав цвят. Като изстинат леко ги вадим внимателно.От всички страни стават с хубава коричка.