Начин на приготвяне
Сипете захарта за карамелизирането в съд на котлона заедно с малко вода и нагрявайте, докато се получи златист карамел.
Разпределете го в предварително подготвените формички.
Разбийте яйцата, останалата захар, ванилията и прясното мляко и разпределете сместа в купичките.
Наредете ги в дълбока тава, долейте вода в тавата до 1/2 на формите и сложете да се пекат, докато хванат приятна кафеникава коричка отгоре.
Пече се на слаба фурна 1 час, на около 150-160 градуса, защото водата не трябва да завира. В противен случай крем карамелът ще стане на балончета/шупли.
Крем карамелът се обръща в чиния преди поднасяне.
Ако рецептата ти харесва, опитай и другите ни предложения за вкусен крем карамел или си направи този крем карамел без шупли. Ако пък си нямаш купички, ето откъде можеш да си вземеш хубави купички за крем карамел.
Коментари
Изпробвано!
Под 3 броя яйца имам предвид яйца с височина от см, сигурно се водят като L според новите стандарти по магазините!
Ако са по-дребни, ще ви трябват още, но съотношението е 150 мл. яйца на 750 мл. мляко.
Разбивайте яйцта и млякото на ръка и не много енергично за да не става пяна.
Моята рецепта е следната - за 6 шоли (общо 900 мл. смес.)
5 х 150мл. прясно пляко.
3 бр. яйца.
3 бр. ванилия.
9 ч.л. захар за сместа
х1 ч.л. захар за карамела.
Лимон (сок) за карамела (пожелание - слага се предварително в захарта... и не, няма да пресече млякото, СПОКО! Пробвано е много пъти)
1. Сипвате 5 х 150 мл. мляко защото 3-те яйца общо правят 150 мл. което общо е 900 мл.
Разбърквате добре с телена бъркалка, но внимателно да не запените сместа!
2. Слагате 3 -те яйца
2. Слагате 9 чаени лъжички захар (като сладост се пада х 1 и половина лъжичка захар на шола)
3. Накрая добавяте и 3 пакетчета ванилия.
Карамела го правите на слаб огън за да не ви изгори. Ако го прегорите, ще придава горчив вкус прегоряла захар и ще развали целия кеф при консумацията!
Слагате тава със студена или хладка вода, да покрива половината или 2/3 от шолата и внимавате да не заври водата по време на печенето!
Печете на функция с горно и долно печене около час (50 мин.) на 180C, като към края може да увеличите до 200C, но наблюдавайте да не изгори отгоре.
Когато добие загар без да прегаря го изключвате и оставяте да си почине във фурната, лсед което го слагате да се охлади в хладилника.
... ми т'ва е цялата философИя!
Наздраве!
кУлинар...:)) Иначе супер , дерзай!