Агнешко печено с мерак

Сия РибагинаСия Рибагина
Мастър Шеф
7508k2k5
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
180 мин.
Общо
210 мин.
Порции
6
"Крехко и ароматно месо, което се дели от кокала. Ядете и питате за още!"

Необходими Продукти

  • агнешка плешка - около 3 кг
  • червен пипер - 1 с.л. пушен
  • зехтин - 50 мл
  • лимон - 1 с.л. сок
  • чесън - 2 скилидки
  • девесил - 1 ч.л.
  • черен пипер
  • сол
  • лют пипер - 1ч.л.
  • мащерка - 1 ч.л.
  • бира - 500 мл Чешка
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Счукайте чесъна в хаванче със солта, добавете лимонов сок и разбъркайте. Прехвърлете сместа в купа, към нея добавете зехтина, черен, червен пипер пушен, лют пипер, девесил и мащерка. Разбъркайте тези смес.

Вземете парче агнешко месо /около 3 килограма с кости/, за предпочитане е агнешката плешка, защото е по-крехка. Ако имате ярешко месо, направете него, то става още по-вкусно :)

Намажете месото от всички страни много добре със сместа от подправки. Натъркайте я с ръце в месото, така че да се овкуси навсякъде. Сложете в голяма тава и сипете бирата.

Сложете тавата в хладилника за поне 2 часа да се маринова. Извадете и оставете на стайна температура около 30 мин.

Загрейте фурната на 200 градуса.

Покрийте тавата с алуминиево фолио и сложете да се пече.

Гответе 15 мин и намалете температурата на 160 градуса. Печете месото 2 часа и половина.

Извадете, махнете фолиото, полейте месото със соса от бирата и соковете от печенето и сложете отново във фурната да се запече коричката му за около 15-20 мин на 180 градуса.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.3
56
40
31
20
11
Дай твоята оценка:

Коментари

Наталия Петрова
Наталия Петрова
Уникално вкусно се получи! Моето месце е ярешко,единствено не сложих лютия пипер. Сочно и много много крехко. Благодаря за рецептата.
13.09.2016 19:24
Сергей Анчев
Сергей Анчев
Непременно ще го пробвам, когато намеря прясно агнешко.
Но ще сложа тъмна ирландска бира.
29.08.2016 19:20
1