Карамелизиран маслен сладкиш с банани

KaterinaSpasovaKaterinaSpasovaЧирак7137981
01/09/2018
"Всички сладкиши са създадени, за да бъдат изядени, но някои от тях изглеждат толкова хубаво, че не ти се иска да ги разрежеш."
Приготвяне30 мин.
Готвене40 мин.
Общо70 мин.
Порции8
Сготви+1 точки
20 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо149 425
  • Преглеждания за месеца689
  • Преглеждания за седмицата78
  • Коментирана1 пъти
  • Рейтинг4.9 от 5
  • Сготвена20

Необходими Съставки

* мерки и количества

Начин на приготвяне

Маслото и захарта за карамела се карамелизират до светъл карамел на дъното на тавичка с диаметър 25- 26 см, ако искате да е по- дебел диаметърът, може да е 22- 23 см, но това може би ще се отрази на времето на печене. След което карамелът се разстила равномерно.

При печенето на сладкиша той ще продължи да се карамелизира. Върху него се нареждат бананите, нарязани на кръгчета.

Маслото за тестото се разтопява и се оставя леко да се охлади. Към него се добавят захарта и яйцето и се разбиват с миксер до получаване на еднородна кремообразна консистенция. Добавят се брашното, прясното мляко и ромът (есенцията), щипката сол и бакпулверът и отново се разбива.

Около 2/3 от тестото се изсипва върху бананите, а към останалата част от тестото се добавя какаото и с шпатула се разбърква добре. Изсипва се върху бялото тесто и с помощта на вилица се разбърква в повърхността на бялото, за да станат шарки.

Пече се на 180 градуса за 40- 45 минути или докато клечката излезе суха. Оставя се да почине 5 минути, след което се обръща върху поднос.

По желание върху останалия по дъното на тавичката карамел се сипва една кафяна чашка вода, нагрява се за малко да се разтвори карамелът и банановият сладкиш се сиропира.

Рейтинг

5 12
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Тереза
Тереза
31.01.2019 14:12
На водна баня ли се пече???
0
0
KaterinaSpasova
KaterinaSpasova
02.02.2019 06:51
Не, не се пече на водна баня.
0
0