Начин на приготвяне
Прясното зеле се почиства от сухите листа и кочана. Нарязва се на ленти.
Чушките се измиват и почистват от семената. Нарязват се също на къси ивици.
Смесват се всички зеленчуци в голям съд заедно с нарязан ситно кервиз. Поръсваме с 1 с.л. сол и претриваме леко с ръцете, малко да омекне зелето.
Пълним зеленчуците в буркани, като се притискат с ръка. В съд загряваме оцета, солта, захарта и олиото. Може да добавите зърна черен пипер.
Щом кипне за три минути, се сваля от котлона и с тази смес заливаме туршията, после се допълва до горе с топла вода и затварям с капачка. Оставят се на тъмно и хладно място, да узрее.
Туршията със зеле и червени чушки е готова.
Коментари