Gotvach.bg»Рецепти»Туршии и зимнина»Буркани»Туршия със зеле и червени чушки

Туршия със зеле и червени чушки

Туршия със зеле и червени чушки3 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
5 мин.
Общо
25 мин.
Порции
1
"Правилото гласи, че за всяка бутилка ракия, трябва да затворите поне три буркана с трушия!"

Необходими Продукти

  • зеле - 2 кг прясно
  • чушки - 500 г червени
  • кервиз - 1 връзка
  • марината
  • морска сол - 3 с.л.
  • захар - 3 с.л.
  • оцет - 300 мл
  • вода - за допълване
  • черен пипер - зърна
  • олио - 50 мл
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Прясното зеле се почиства от сухите листа и кочана. Нарязва се на ленти.

Чушките се измиват и почистват от семената. Нарязват се също на къси ивици.

Смесват се всички зеленчуци в голям съд заедно с нарязан ситно кервиз. Поръсваме с 1 с.л. сол и претриваме леко с ръцете, малко да омекне зелето.

Пълним зеленчуците в буркани, като се притискат с ръка. В съд загряваме оцета, солта, захарта и олиото. Може да добавите зърна черен пипер.

Щом кипне за три минути, се сваля от котлона и с тази смес заливаме туршията, после се допълва до горе с топла вода и затварям с капачка. Оставят се на тъмно и хладно място, да узрее.

Туршията със зеле и червени чушки е готова.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Анонимен
Анонимен
Смята се,че солта,която е,,жива,, и полезна е морската сол от Атанасовското езеро(т.е.българска).
03.11.2024 09:10
ВИЛИ-Виолета Матева
ВИЛИ-Виолета Матева
Ваня аз така знам както се приготвя кисело зеле така и при туршиите ,само че това е смляна морска сол не тази на кристали и големи буци аз дори готвя с нея
04.09.2016 18:29
Ваня Георгиева
Ваня Георгиева
С морската сол по вкусно ли се получава, чувала съм но не съм още пробвала освен на саламура за кисело зеле.
04.09.2016 17:11
3