Gotvach.bg»Рецепти»Палачинки»Моите френски палачинки

Моите френски палачинки

marcheva14marcheva14
Мастър Шеф
1k9k3k6k1
Моите френски палачинки
Снимка: marcheva14
2 / 7
13/05/2022
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
25 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
55 мин.
Порции
30
"Докато похапвате от тези ароматни и фини френски палачинки, затворете очи! Вкусът им ще ви пренесе в Париж!"

Необходими Продукти

  • брашно - 260 г
  • сол - 1/8 ч.л.
  • захар - 50 г или 2 с.л.
  • прясно мляко - 600 мл стайна температура
  • ванилия - 2 ч.л. екстракт
  • ром - 1 с.л. или ароматен ликьор по желание
  • масло - 50 г разтопено на стайна температура
  • яйца - 4 бр. L на стайна температура
  • масло - допълнително за пържене
  • сладко - от малини, вишни или по желание
  • лимони - парче
  • пудра захар
  • сметана
  • кленов сироп
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Тиган с дебела основа и незалепващо покритие с диаметър 23 см. Може да се приготвят в блендер, кухненски робот или на ръка с тел за разбиване.

В голяма купа се смесва брашното, захарта и солта. Добре се разбъркват. В друга купа се разбиват яйцата, добавя се прясното мляко, ванилията екстракт, разтопеното масло студено и ром.

Прави се кладенче в брашното и внимателно с тел за разбиване, ако се приготвят на ръка се добавя яйчената смес. Разбива се енергично и ако са се получили бучки, може да се прецеди през голяма цедка.

Сместа трябва да изглежда като лек яйчен крем. Покрива се с фолио и се оставя да почине за 30 мин или за 1 час в хладилник. Може и да престои и до два дни в хладилник. Ако след охлаждането сместа е станала по-гъста, се добавя малко прясно мляко и се разбива отново.

Тиган с незалепващо покритие се поставя на котлон на умерена степен да се сгорещи.

Слага се малка бучка масло и с тефлоновата четка се размазва маслото по всички страни из целия тиган. Ако не се направи по този начин ще прегори маслото и ще се получат неприятни черни остатъци от прегоряло масло.

С малък черпак се изсипва от яйчената смес да се образува равномерен слой тесто и се пече за 1 до 2 мин на страна, обръща се с широка дървена шпатула от другата страна и се пече за около 30 сек. до хубава златиста шарка. Изважда се. Отново се слага малка бучка масло в тигана и отново се разнася със силиконовата четка. Това се прави всеки път задължително за всяка нова палачинка.

Всяка извадена палачинка се намаслява със силиконовата четка по която има достатъчно масло. Това се прави за да не изсъхват палачинките и да са меки ръбовете ѝ. Завиват се във алуминиево фолио за да се задържи топлината им.

Сервирам ги с домашно сладко на вкус, или с няколко капки изстискан лимон и поръсени с пудра захар. Кленов сироп. Сметана.

Моите френски палачинки са готови.

Източник: Френска кухня.

Забележка: Палачинки на френски език се произнасят krape или krep. Те са тънки като хартия с чудесна и мека структура. Пускам снимки на които може да се види колко са тънки и приятно меки.

Изключително приятни са с няколко капки лим. сок, поръсена пудра захар и няколко капки Кленов сироп, поне аз така ги обичам. Работила съм ги в блендер за по-бързо.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
510
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

marcheva14
marcheva14
За много години на всички прекрасни кулинари!
За много години на екипа на Готвач БГ".
С най-добри пожелания към всички за много здраве и спокойна Нова година!
Хубави и приятни празници пожелавам!

Добавям две снимки към рецептата на уникалните френски палачинки. Днес ги приготвих за следобедното кафе, едната е със сладко от мандарини, пуснала съм рецепта как се приготвя и със сладко направено от мен със зелени смокини. Удоволствието е мое.
01.01.2017 18:53
marcheva14
marcheva14
Благодаря, Петя!
15.09.2016 23:52
Потребител#176753
Потребител#176753
Уникалнооо изглеждат! Ще пробвам със сигурност! Гласувам с 5!
15.09.2016 22:44