Начин на приготвяне
Тиган с диаметър - 20 см.
В купа с телена бъркалка се разбиват брашното, яйцата и щипка сол. Добавя се на порции прясното мляко, разбърква се до гладка смес. Прецежда се през цедка.
Маслото се разтопява в тигана, в който ще се пържат палачинките, а след това се излива в яйчената смес. Разбърква се. Тиганът се избърсва с домакинска хартия, сгорещява се отново и се изсипва черпак от сместа.
Палачинките трябва да са тънички като хартия, затова не се препълва черпакът, около 4-5 с. л. са достатъчни. Разклаща се, за да се разпредели равномерно сместа. Изпичат се.
Готовите палачинки се подреждат една върху друга и се покриват с топла чиния.
Ябълките се обелват и почистват от семките. Нарязват се на средно тънки филийки. В тиган на умерена температура се сгорещява маслото, добавя се захарта, канелата и се разбърква. Добавят се стафидите, изсипват се ябълковите резени, полива се с лимонов сок.
Разбърква се и се оставя на умерен котлон леко да къкрят. Готви се докато омекнат филийките, но да не се разчупват, за около 15 мин. Дали са готови се проверява, когато лъжицата оставя следа по дъното на тигана. Свалят се от огъня.
Ябълковите палачинки се сервират в топла чиния, напълват се обилно с плънка, завиват се. Поръсват се с пудра захар.
Френските палачинки с пълнеж от карамелизирани ябълки са много вкусни!
Източник: J. Mielle Recipe 30