Начин на приготвяне
Нарежете месото на тънки и малки, приблизително еднакви ивички. Може да използвате всякакъв вид свинско месо, но аз препоръчвам от врат, гърди или бекон, защото е по-сочно. Ако ползвате контра филе, бут или плешка сложете малко повечко мазнина, за да не е прекалено сухо.
Почистете и нарежете зеленчуците. Лука нарежете на полумесеци, картофите на по дребни парчета а моркова и тиквичката на кръгчета.
Сложете във всяко гювече по една лъжица зехтин. Разпределете във всяко от зеленчуците, върху тях сложете по около 150 г от месото.
Поръсете с подправки по избор, аз сложих по една щипка мащерка, кимион, пипер и сол във всяко гювече.
Измерете по 50 мл вино и същото количество бульон и сипете в купичките. Разбъркайте леко, така че съставките да се овкусят. Сложете във фурната и печете гювечетата на 180 градуса за около час.
Ако забележите, че започват да прегарят отгоре, сложете един лист алуминиево фолио, колкото да ги покриете.
Рязането на зеленчуците и месото е добре да бъде с еднаква форма, да няма парчета по дебели от другите, за да може да се изпекат равномерно за едно и също време.
Накрая на печенето извадете купичките и чукнете по едно яйце във всяко гювече. Върнете ги във фурната и допечете за около 5 мин до готовност на яйцето.
Коментари