Gotvach.bg»Рецепти»Баница»Банички»Пухкави банички в гювече

Пухкави банички в гювече

Сия РибагинаСия Рибагина
Мастър Шеф
7508k2k5
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
10 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
50 мин.
Порции
6
"Топ рецепта! Пухкави с аромат на масло, божествени банички, които веднъж опитате ли, ще се влюбите в тях!"

Необходими Продукти

  • кори за баница - 12 листа
  • масло - 50 г стопено
  • сирене - 300 г
  • яйца - 6 бр.
  • прясно мляко - 600 мл
  • сол
  • масло - 60 г твърдо
  • олио - 6 ч.л за намазване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

За тази рецепта ще са ви необходими 6 бр. гювечета или други керамични или глинени купички, подходящи за термична обработка.

За всяко гювече ще ви трябват по две кори. Аз ползвах точени кори Фамилия. Ао ползвате по дебели кори ще трябва да увеличите количеството на яйцата и прясното мляко.

Намажете всяко гювече с малко олио. Вземете една кора, намажете я със стопено масло, сложете втората върху нея и отново намажете с масло.

Разпределете си сиренето по около 50 г за всяка баничка. Натрошете сиренето и поставете в единия край по дължина на кората като пътечка.

Навийте на руло и сложете във купичката като навиете кората като охлюв. Така направете и с останалите кори и запълнете всички гювечета. Разбийте яйцата със прясното мляко и добавете щипка сол.

Сипете от сместа във всяка купичка, разпределете я по равно. Отгоре корите трябва да са намокрени добре. Отрежете от маслото по около 10 г и сложете в средата на всяка кора в купичките. Сложете във фурната и загрейте на 170 градуса. Печете баничките около 40мин до златист цвят.

Извадете от фурната и с нож минете около стените на гювечетата леко за да се отлепят баничките. Извадете ги и оставете да се поохладят върху метална скара, за да станат хрупкави.

Ако ги предпочитате по мекички ги сложете в чиния и хапнете с удоволствие. Тези банички стават изключително пухкави и вкусни, за тях няма да ви е необходим бакпулвер или сода, достатъчно добре си бухват от яйцата.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.7
514
40
30
20
11
Дай твоята оценка:

Коментари

Анонимен
Анонимен
Страхотно се получават, но ако може да добавя- вместо с олио, натъркайте гювечетата с кравето масло отвътре.
25.12.2023 12:32
Sevdalina Irikova
Sevdalina Irikova
Това е то, невероятното умение да съчетаете тази прекрасна рецепта с идеята за по-различен вариант. Като се замисли човек, това би било най-удачният вариант, да използваме глинените съдове / или глинен гювеч/, като знаем, че в него вкусовите качества са неустоими. Поздравявам Ви за изобретателността,с удоволствие ще заменя тавата, с глинен гювеч!
02.03.2017 09:35
1
marcheva14
marcheva14
Много ми хареса идеята с тези навити кори и поставени в глинени купички. Ще я пробвам задължително, купички си имам точно шест, а и едни кори ми се мотат във фризера. Гласувам с 5.
11.09.2016 19:43
5
2
Веселина Константинова
Веселина Константинова
Много оригинална идея! Браво, Сия! Може да изненадаме гостите си с тези вкусна банички!
11.09.2016 16:40
4
1
Фати Камберова
Фати Камберова
Невероятно са се получили! Браво!
11.09.2016 15:23
4
Христилияна Димитрова
Христилияна Димитрова
Браво, Сия! Страхотна идея, станаха страхотни!
11.09.2016 13:11
3
2
Албена Асенова
Албена Асенова
Банички в гювече,прекрасна идея!
11.09.2016 12:32
Rosi Stoyanova
Rosi Stoyanova
Страхотни са, Сийче :)
11.09.2016 11:58
1
1
Покажи всички подкоментари