Начин на приготвяне
За тази рецепта ще са ви необходими 6 бр. гювечета или други керамични или глинени купички, подходящи за термична обработка.
За всяко гювече ще ви трябват по две кори. Аз ползвах точени кори Фамилия. Ао ползвате по дебели кори ще трябва да увеличите количеството на яйцата и прясното мляко.
Намажете всяко гювече с малко олио. Вземете една кора, намажете я със стопено масло, сложете втората върху нея и отново намажете с масло.
Разпределете си сиренето по около 50 г за всяка баничка. Натрошете сиренето и поставете в единия край по дължина на кората като пътечка.
Навийте на руло и сложете във купичката като навиете кората като охлюв. Така направете и с останалите кори и запълнете всички гювечета. Разбийте яйцата със прясното мляко и добавете щипка сол.
Сипете от сместа във всяка купичка, разпределете я по равно. Отгоре корите трябва да са намокрени добре. Отрежете от маслото по около 10 г и сложете в средата на всяка кора в купичките. Сложете във фурната и загрейте на 170 градуса. Печете баничките около 40мин до златист цвят.
Извадете от фурната и с нож минете около стените на гювечетата леко за да се отлепят баничките. Извадете ги и оставете да се поохладят върху метална скара, за да станат хрупкави.
Ако ги предпочитате по мекички ги сложете в чиния и хапнете с удоволствие. Тези банички стават изключително пухкави и вкусни, за тях няма да ви е необходим бакпулвер или сода, достатъчно добре си бухват от яйцата.
Коментари