Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Питки»Питка с шарена сол (Бачковска шарена чубрица)

Питка с шарена сол (Бачковска шарена чубрица)

Питка с шарена сол (Бачковска шарена чубрица)
Снимка: Ваня Георгиева
1 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
40 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
80 мин.
Порции
10
"Радост за окото и много аромат и вкус за хапване!"

Необходими Продукти

  • кисело мляко - 250 г
  • вода - 250 мл хладка
  • мая - 1/2 кубче прясна
  • яйца - 3 бр. без жълтъка от третото, което е за намазване
  • захар - 1 с.л.
  • сол - 1 ч.л.
  • олио - 2 с.л.
  • брашно - 1 кг може и повече за доомесване
  • за намазване на корите и поръсване
  • масло
  • шарена чубрица - Бачковска
  • семена - микс
  • слънчогледови семки
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В началото активираме маята в 100 мл хладка вода, захар и брашно. Разбиваме яйцата с киселото мляко, останалата вода и олиото. Замесваме средно твърдо тесто.

След като втаса, го разделяме на 5 части и едно малко топче за декорация, разточваме 5 обли кори, мажем с масло и чубрица, без последната. Разрязваме като започваме от средата на 8, но не до края, трябва да остане от около 2 см неразрязана част.

Всяко листо се подвива отдолу и така се получава венец. От оставеното тесто за декорация оплитаме плитчици и редим по желание. Готовата питка втасва, маже се с разбития жълтък с малко вода и се посипва със семена.

Пече се в загрята фурна. Ако сте от сръчните може да си оформите сами слънчогледа за средата от тесто за декорация, което оцветявате със сладкарска боя.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.8
55
41
30
20
10
Дай твоята оценка: